El portaveu del grup municipal d’Esquerra a l’Ajuntament de Tarragona, Pau Ricomà, i futur alcaldable dels republicans a les eleccions del pròxim mes de maig, està a un pas d’aconseguir un petit miracle electoral.
En vuit anys, dos mandats municipals, haurà aconseguit que el seu partit passi de la desaparició a la plaça de la Font, sense representació durant el període 2011-2015, a ser una de les tres forces polítiques, conjuntament amb Ciutadans i PSC, que aniran frec a frec per ser els més votats el pròxim 26 de maig, data de les eleccions municipals.
Tot i aquest bagatge, la figura de Ricomà és menystinguda per alguns representants de l’establishment polític de l’Ajuntament de Tarragona. És cert que no és, ni de bon tros, el millor orador del saló de plens però té les idees molt clares, sap el que vol fer i sap com ho vol fer. Ricomà és el nou convidat a aquest cicle d’entrevistes amb portaveus municipals tarragonins que està fent TarragonaDigital.
«#Canviarperprosperar vol dir oferir més igualtat d'oportunitats»
—Han llançat un eslògan, #canviarperprosperar, força atractiu però en quina prosperitat pensa Esquerra per Tarragona?
—Prosperitat vol dir que Tarragona ofereixi més igualtat d’oportunitats educatives, professionals i personals, millors serveis, més suport a l’economia local, més capacitat d’atracció i de retenció del talent econòmic, cultural i científic. La prosperitat passarà indefectiblement per la participació ciutadana. Per això proposem els Consells de Districte. Per una ciutat no hi ha un actiu més gran que els veïns compromesos en la seva gestió.
—I aquesta prosperitat, com s’aconsegueix?
—Conjugant dues variables: aprofitar les nostres qualitats, allò en què podem ser forts, i adaptar-nos als canvis tecnològics i socials. Només així podrem tenir objectius de futur àmpliament compartits i amb possibilitats d’èxit. Ballesteros ha fet apostes que buscaven la glòria personal però que no responien als punts forts de Tarragona i el resultat ha perjudicat molt la ciutat.
—En quina Tarragona pensa Esquerra?
—Per nosaltres, la ciutat ha de ser per a les persones. Per això cal posar tot l’empeny en la millora de la qualitat de la ciutat construïda, en tots els aspectes. El que no té sentit són projectes com la Budellera, això ens diferencia d’altres opcions com el PDeCAT. No es poden arrabassar els espais amb més valor paisatgístic per fer molts més pisos que les que necessitats demogràfiques preveuen, amb la contrapartida de l’envelliment accelerat de la Tarragona vívida, que ja s’està evidenciant.
«El senyor Nadal no sé si té les coses massa clares quan dispara contra nosaltres»
—L’alcalde Ballesteros cerca el seu quart mandat com a batlle municipal. Segons el seu punt de vista, Tarragona va a millor o a pitjor amb Ballesteros?
—No es tracta només del meu punt de vista. Només cal sortir al carrer i escoltar els veïns. Tarragona en mans de Ballesteros ha estat una nau sense rumb que no s’ha sabut fer forta a partir de les seves potencialitats. Tarragona és molt més que la grisor i la falta d’identitat que projecta amb Ballesteros.
—En Dídac Nadal diu que si d’ell depèn ni el PSC ni Ballesteros estaran al pròxim govern municipal de Tarragona. En Didac Nadal també diu que creu que vostè no pot assegurar el mateix. Es veu pactant amb Ballesteros?
—El senyor Nadal no sé si té les coses massa clares quan dispara contra nosaltres. És obvi que en els nostres paràmetres no entra pactar amb Ballesteros. Només cal observar la nostra oposició clara i rotunda en temes centrals,. Per guanyar-lo no n’hi ha prou en dir el que tothom sap, cal presentar un model alternatiu de ciutat i Esquerra el tenim.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
—Tarragona té dret a decidir? Quina opinió li mereixen fenòmens com els de Tabàrnia?
—Tothom sap que jo sóc independentista, però respecto profundament les persones que ho veuen d’altra manera. També governarem pensant en elles i amb les seves necessitats quotidianes. El fenomen de Tabàrnia és una altra cosa, no respon a cap realitat història, ni cultural, ni institucional i no té altre fi que l’enfrontament. Cap partit de tradició democràtica els hauria de fer el joc.
—Un independentista de Tarragona, per què els ha de votar a vostès i no a la CUP o al PDeCAT?
—En primer lloc perquè som el partit amb més possibilitats de guanyar l’alcaldia, però també perquè tenim vocació de govern i la voluntat de promoure el canvi que Tarragona necessita.
—En alguna trobada li he sentit dir que la seva llista electoral tindrà sorpreses, ens en pot avançar alguna?
—Només li puc dir que s’assemblarà molt a la diversitat social i d’orígens que afortunadament tenim a Tarragona.
«Hem de fer que el Francolí deixi de ser un mur per ser un pont entre les diverses parts de la ciutat»
—Quines serien les prioritats pels primers 100 dies d’un possible alcalde Ricomà?
—Constituir els Consells de Districte; assentar les bases per fer de la rehabilitació i regeneració de la ciutat, la prioritat dels pròxims anys. Parlem d’habitatge i també de comerç, de convivència, d’espai públic, de neteja. També convertir els centres cívics en centres culturals i cívics de barri i engegar la reforma dels procediments administratius per fer-los més ràpids, més eficients i més transparents. L’eficàcia administrativa també suposa igualtat d’oportunitats i facilita el dinamisme econòmic. I comprometre a tots els agents polítics, institucionals, socials i econòmics a la creació de l’àrea metropolitana. Hem de trobar solucions col·lectives a les necessitats i reptes col·lectius.
—Com se salva la frontera, que sembla insalvable, del Francolí i que separa Ponent del centre de la ciutat?
—Hem de fer que el Francolí deixi de ser un mur per ser un pont entre les diverses parts de la ciutat. Des d’un punt urbanístic, convertint el riu Francolí en el gran eix central de ciutat, punt de trobada entre Ponent, Nord i Centre. Aquest gran espai verd central s’ha d’acompanyar amb la incentivació de la urbanització a les zones més pròximes, sobretot a la banda de Ponent, fent un quart pont darrere de Joan XXIII i altres actuacions d’aproximació.
—Però vostès també plantegen, que em sembla molt original, salvar aquest mur que és el Francolí a través de la cultura, no?
—Sí, des d’un punt de vista de l’oferta cultural, el Francolí també separa la ciutat. Una separació menys visible però molt profunda. Això ho hem d’atacar immediatament. Convertirem els centres cívics en Centres Culturals i Cívics de Barri, amb participació veïnal en la seva gestió, amb horaris més flexibles perquè les entitats del barri se’ls puguin fer seus i promourem programació cultural diversa.
—Es veu, com alcalde de Tarragona, defensant els interessos de la ciutat i encarant-se amb el seu partit a Barcelona? Tinc al cap la problemàtica de l'Hospital Joan XXIII.
—No cal que esperi a ser alcalde. Els interessos de Tarragona i de la seva gent els porto defensant tota la vida, també des de l’Ajuntament. Si parlem de l’Hospital Joan XXIII, estem davant d’una inversió de 50 milions per fer un hospital nou. Una gran oportunitat per a la ciutat, necessària per mantenir la categoria de referència en salut al territori. El que no s’entén és que davant d’una inversió tan transcendental per Tarragona i per tot el Camp de Tarragona, Ballesteros reaccioni enfadat i volent generar dubtes. A veure si no serà que li han espatllat altres plans que mai sabrem?
—Per últim, juguem a les travesses. Com creu que serà el plenari sortint de les eleccions municipals?
—Hi haurà un canvi molt profund, que aspirem a liderar amb un govern amb valors republicans d’honestedat i transparència, que tindrà la participació ciutadana i l’estratègia cultural com a eixos centrals d’actuació.