Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Roger Gispert, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

Roger Gispert (CCCC):«El grup Som ens ofereix la millor cobertura castellera»

Parlem amb Roger Gispert, el nou president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

Roger Gispert, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya
Roger Gispert és el nou president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya | David Prats

Tarragonadigital.com  entrevista Roger Gispert, nou president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya des del mes de març. Gispert, que relleva a Inés Solé després d’un any i mig en el càrrec, es marca l’objectiu de continuar amb el model de participació i transparència que es va posar en marxa a principis del 2018.

 

Amb Gispert conversem, entre altres temes, sobre les línies de treball de la Coordinadora per aquest 2019, l’augment de la quota a les colles i l’entrada del grup Som com a cooperativa encarregada de produir les retransmissions castelleres televisives.

 

-Després d’un any de mandat amb molts canvis a la junta de la Coordinadora, quines són les línies de treball per aquest 2019?

-Més enllà del nou acord per a la difusió castellera audiovisual, que més endavant podem tractar, ens marquem la idea de continuar amb els projectes que vam començar l’any anterior amb els tres objectius bàsics que són la participació de les colles, la seguretat i la comunicació. Mantenim les comissions que ja s’havien creat, encara que reenfocarem una mica els seus punts. A més, també tenim previst posar en marxa una comissió musical adreçada als grallers i timbalers.

En l’àmbit de la participació i transparència volem portar a terme una auditoria externa. A més, ens marquem seguir amb els treballs de seguretat i prevenció. A la passada assemblea, ja vam explicar que disposàvem d’un material didàctic per impulsar el protector cervical, però com que té una despesa molt elevada encara està en fase d’estudi. També estem treballant en un estudi de dimensionament de les pinyes en línies de recomanació.

-Una de les novetats d’enguany ha estat l’augment de la quota de l’assegurança de la gran majoria de colles. Ha estat una decisió que s’ha pres per unanimitat?

-Volem canviar una mica el concepte. No és la quota de l’assegurança. És la quota de la Coordinadora. Som una entitat que també ha de fer front als estudis, el personal i el manteniment del local. Aleshores, ens plantegem que entre tots unim les despeses perquè la Coordinadora sigui viable. La proposta ens va arribar de la junta al veure que no s’estan assumint els ingressos que es requerien.

S’ha buscat un augment de les quotes. El tema es va plantejar a la comissió de finançament i aquesta va fer la reflexió que no només s’havia d’apujar sinó que també s’havia de redistribuir. Va ser una mesura que es va aprovar en la passada assemblea per àmplia  una majoria.

-L’estat financer de la Coordinadora es troba en bona salut?

-Estem en estat d’alerta. Durant molts anys que la Coordinadora ha tingut beneficis i això ens permetia assumir les pèrdues de l’any anterior i enguany, però som conscients que és una situació que no es podrà mantenir amb el pas dels anys. Hem de trobar nous recursos i patrocinis. El món casteller ha de repensar el seu model de finançament.

-Heu tancat un acord per quatre anys amb l’empresa Som per la difusió audiovisual del món casteller de manera gratuïta. Què significa aquesta novetat?

-El grup Som és una cooperativa que té diferents empreses. Una d’aquestes és una productora. Buscàvem que les retransmissions fossin gratuïta. Com a tradició cultural del país, la gent no ha de pagar per veure castells. Els diferents grups territorials de la Coordinadora vam decidir que s’havia d’anar per aquest camí en matèria de difusió.

El grup Som ens ofereix la millor cobertura castellera. Proposen 30 retransmissions en streaming i el compromís de negociar-ne la cessió a les diferents televisions interessades, mantenir els espais publicitaris que tenim amb la Damm, elaboració d’un nou portal casteller, creació d’un programa televisiu plural. Serà un bon projecte perquè també compta amb un pla d’internacionalització del fet casteller.

-L’acord amb Som trenca la vinculació que hi havia entre la Xarxa i la CCMA?

-No s’ha de trencar del tot. La voluntat del grup Som serà negociar amb totes les cadenes interessades. És un acord ampli amb l’objectiu que el món casteller tingui la màxima difusió.

-Heu aprovat un nou protocol de les colles de ple dret i l’opció d’eliminar colles. Quin és l’objectiu del canvi?

-L’objectiu és garantir que el món casteller tingui unes actuacions de castells de sis. S’han d’exigir uns mínims a les places i que totes les colles funcionin amb l’estructura correcta. A les colles que els costa mantenir-se, des de la Coordinadora ens trobaran pel suport que necessitin.

-Què n’esperes de la temporada 2019?

Espero que enguany augmenti el nombre de gent a les colles i que s’assoleixin tots els reptes que es proposin.