Conesa, a la Conca de Barberà, és un petit municipi amb un gran encant. La bona conservació dels seus carrers i entorn fa que el poble sigui molt atractiu per al visitant. Durant tot l’any hi viu poca gent, però des de l’Ajuntament es treballa per intentar mantenir els seus habitants i frenar el despoblament, tot i que la gent jove no acaba de trobar el seu lloc per les poques possibilitats de futur que hi ha: la comunicació tecnològica és precària, no hi ha transport públic i les comunicacions per carretera requereixen obres.
No obstant això, Conesa viu envoltat de parcs eòlics, que ajuden econòmicament a fer millores al poble i se segueix apostant per la seva promoció turística amb esdeveniments més que consolidats com el Mercat Vell o altres trobades de caràcter anual. En aquesta entrevista, parlem de mancances i d’oportunitats amb la seva alcaldessa, Rosa Maria Berenguer, que va arribar al consistori aquest passat mes de maig, agafant el relleu a Jordi Ramos.
-Part de la darrera legislatura, l’alcalde de Conesa va ser Jordi Ramos, que actualment és regidor. Per què decideix fer un pas endavant i presentar-se vostè a l’alcaldia de Conesa?
Al viure a Conesa tot l’any vaig pensar que podria dedicar-me al poble i als seus habitants i d’aquesta manera implicar-me en les tasques diàries.
-Quina valoració en fa dels primers mesos al càrrec?
Hi ha moments de tot i els començaments no són fàcils, però han anat passant els dies i la valoració és molt positiva.
-Conesa és un poble petit i el dia a dia fa que el contacte amb els habitants del municipi sigui més proper. Té moltes demandes o peticions dels seus veïns?
Les demandes i peticions són diverses. Alguns prioritzen el territori i els més joves les noves tecnologies.
-I quines serien les principals preocupacions dels conesins?
La neteja del riu, ja realitzada aquest passat mes de setembre; la neteja i conservació dels ponts, que també s’ha fet aquest setembre; la neteja i manteniment del nucli, que es fa periòdicament; arreglar la carretera T-230, que nosaltres no podem fer-hi res perquè pertany a la Generalitat; millorar comunicacions tecnològiques, etc. Pel que fa a l’Ajuntament, tenim el repte d’acabar els projectes que ja estaven començats i fer tot el possible per mantenir el poble amb totes les necessitats d’avui dia.
«La T-230 està en molt mal estat, hem demanat reiteradament que es millori»
-Comentava la necessitat d’arreglar la T-230. La comunicació per carretera és un problema per a Conesa?
La comunicació per carretera no és un problema, però sí que ho és el seu estat de conservació. Tot i que no puc generalitzar, he de remarcar que la T-230 està en molt mal estat. Tot i que hem demanat reiteradament que es millori el ferm només hem aconseguit que de tant en tant es posin alguns pegats i ara que s’acosta l’hivern el seu estat empitjora a causa del glaç i altres factors climatològics.
-I el transport?
No hi ha servei d’autobús la qual cosa dificulta bastant la mobilitat. Tot i això tenim un servei de taxi a demanda (per a distàncies curtes) que serveix de gran ajuda a les persones que no condueixen. Tanmateix crec que s’haurien de tenir en més consideració els pobles petits, ja que totes aquestes mancances contribueixen al despoblament i si seguim així, d’aquí a 50 anys hi haurà molts pobles fantasma.
-Precisament, el despoblament rural és un problema que s’estén arreu del territori. Fareu polítiques per combatre-ho?
Ho intentarem però és molt difícil, ja que els joves aquí tenen poques possibilitats. Creiem que si tinguéssim una tecnologia més avançada, això permetria que professionals lliberals s’establissin al nostre municipi i la falta de transport públic també és un problema.
«Els parcs eòlics són un ingrés molt important per a poder fer millores al poble i al territori»
-Per tant, les noves tecnologies no ajuden en un poble com Conesa, ja que no acaben d’arribar.
La comunicació tecnològica és molt precària. Només tenim una companyia que ens dona cobertura mòbil i la veritat és que amb molts problemes. La fibra òptica és inexistent, diuen que el 2021 arribarà arreu del territori, però costa de creure, ja que encara no tenim TV digital.
-Els parcs eòlics que envolten el poble han estat positius per a l’economia local?
És un ingrés molt important per a poder fer millores al poble i al territori.
-Les inundacions han estat protagonistes en tres ocasions al poble, hi ha algun pla per evitar que es produeixi algun episodi semblant?
Sí. Després dels aiguats del 2014 es va fer una millora molt important, el nou pont de la Riera de les Hortes. Aquest setembre hem prioritzat com a primera actuació una neteja important de tots els rius que envolten el nucli urbà des del començament fins al final del poble i la veritat que en aquestes últimes pluges s’ha vist que ha estat un encert. Diuen que en pluges torrencials com aquestes ‘ni llera neta ni llera bruta’. Jo penso que amb la llera neta és evident que també passen desgracies però no de la mateixa magnitud.
-Conesa és un municipi petit, però que acull importants esdeveniments, com el Mercat Vell. Se seguirà potenciant la promoció econòmica del poble amb esdeveniment com aquest?
L’actitud de l’Ajuntament és col·laborar sempre en totes les festes i esdeveniments del poble.
-Creu que li cal algun canvi al Mercat Vell?
Hi ha un grup de persones que fins ara ha estat de 10, tenen molta experiència i imaginació infinita. Cada any se superen aportant idees noves i esperem que segueixin així uns quants anys més. Des de l’Ajuntament els volem donar les gràcies per la seva implicació i superació diària.
-Conesa és un poble declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, moltes de les polítiques que es faran aniran destinades a mantenir la bonica imatge del poble que ja es té fins ara?
La prioritat de l’Ajuntament és que Conesa millori dia rere dia i que la seva bonica imatge se superi en el transcurs dels mesos.
-S’aposta econòmicament en mantenir aquesta imatge?
L’Ajuntament té unes partides destinades a subvencionar les millores de façanes i baixants, a més de la tasca de conservació diària que no és tan econòmica sinó de dedicació.