Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La diputada vallenca del PSC al Parlament, Rosa Maria Ibarra

Rosa Maria Ibarra, diputada PSC: «Al Parlament s'hi pot parlar de tot, però no es pot decidir sobre tot»

La política vallenca reclama trobar «complements» al turisme de «sol i platja» de Tarragona

La diputada vallenca del PSC al Parlament, Rosa Maria Ibarra
Ibarra va fer tàndem amb el diputat tarragoní Carles Castillo, en les darreres eleccions al Parlament | Facebook/Rosa Maria Ibarra

L'estiu avança i les eleccions catalanes no acaben d'arribar. La data de la  nova convocatòria electoral a Catalunya està en caure i els partits escalfen motors. En aquesta pròxima cita amb les urnes, el PSC  aspira a poder portar un canvi al govern català i per això, els 18 diputats de la circumscripció de Tarragona, han de jugar un paper important.

A les eleccions de l'any 2017, les eleccions del 155, Ciutadans va arrasar a tot arreu. Els socialistes es van quedar amb 2 dels 18 diputats  tarragonins: la vallenca Rosa Maria Ibarra, com a cap de llista, i l'etern 'enfant terrible' tarragoní, Carles Castillo. En el marc d'aquesta ronda d'entrevistes per anar escalfant motors de cara a una campanya electoral que es preveu molt llarga, TarragonaDigital ha parlat amb Rosa Maria Ibarra.

 

«No està fet el tripartit amb ERC i els Comuns»

— Quan seran les eleccions al Parlament?
— Doncs això només ho pot decidir el president de la Generalitat, és la seva prerrogativa. Tot i que crec que  haurien de ser immediates. De fet, el mateix president ja ens va dir, fa mesos, que se sentia desautoritzat, que el govern estava trencat i la legislatura esgotada... Després va venir la pandèmia, que va deixar encara més al descobert les mancances i les desavinences d'aquest govern. De les eleccions hauria de sortir un govern capaç d'encarar la reconstrucció de Catalunya després de la crisi sanitària, econòmica i social que ha deixat la COVID19. El que hi ha actualment no ho és.

— Està fet el tripartit amb ERC i els Comuns?
— No. El que és clara és la intenció del PSC de buscar aliances, de buscar noves majories de progrés, per acabar amb els anys perduts del procés, per acabar amb la confrontació, i per treballar per la reconstrucció econòmica i social del nostre país.

— És impossible que el PSC s'entengui amb Ciutadans i amb PP?
— Li respondria el mateix que a la pregunta anterior. La nostra voluntat és bastir un projecte progressista que vulgui sumar i no dividir els catalans i catalanes, i que tingui per objectiu la recuperació econòmica, i en el cas de les nostres comarques, que torni a mirar al sud de Catalunya, perquè l'actual govern sembla que fa molt temps que l'ha oblidat.

D'esquerra a dreta, Carles Castillo, Miquel Iceta, Josep Andreu i Rosa Maria Ibarra
Ibarra, a la dreta de la imatge, durant una visita l'any passat a Montblanc acompanyada pel primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, i l'altre diputat socialista tarragoní, Carles Castillo | TarragonaDigital

 

«Torra i el seu govern semblen més preocupats per marcar perfil independentista que per gestionar bé la crisi del coronavirus»

— El Parlament de Catalunya és sobirà?
— En el Parlament de Catalunya s'hi pot parlar de tot, però no es pot decidir sobre tot. Tenim un marc constitucional i estatutari  que defineix quines són les nostres competències, i per tant, les decisions que prenem al Parlament estan circumscrites a aquest marc.

— Catalunya és una comunitat autònoma, una nació, o un país?
— Evidentment Catalunya és una comunitat autònoma, formem part d'un Estat autonòmic. Ara bé, els socialistes volem anar més enllà, ho hem dit diverses vegades, volem construir un estat federal, amb més 'cogovern' i 'coresponsabilitat'. Cal revisar i redistribuir les competències, els recursos amb un  model de finançament adequat, i amb el reconeixement polític de Catalunya com a nació.

— El govern català ha preparat als sanitaris i a les residències de gent gran per a la segona onada del coronavirus?
— Hem vist com, malauradament, el govern de  la Generalitat ha arribat tard i malament a la segona onada de la COVID19. Durant l'estat d'alarma vam veure i escoltar les crítiques del govern, carregant contra la gestió de la pandèmia del govern d'Espanya, però ara veiem que quan han tingut la responsabilitat de gestionar-la des del govern de la Generalitat no ho han fet bé. Els rebrots s'han produït amb virulència en algunes zones; s'han donat missatges contradictoris; no s'ha escoltat als professionals sanitaris ni als alcaldes i alcaldesses; i enmig d'aquesta situació, el president i el seu govern semblen més preocupats per marcar perfil independentista de cara a unes pròximes eleccions, que centrats a gestionar bé una situació tan complexa.

Rosa Maria Ibarra, a l'esquerra de la imatge, i la portaveu dels socialistes al parc de la Ciutadella, Eva Granados
Ibarra recorda que els socialistes han impulsat una esmena al Parlament reclamant sis milions d'euros pel Delta de l'Ebre | TarragonaDigital

 

«S'ha produït una desindustrialització preocupant a les Terres de l'Ebre»

— Les comarques de Tarragona només poden viure del turisme?
— El turisme és la primera font d'ingressos de les comarques del Camp de Tarragona. Suposa més de dues terceres parts del PIB de les nostres comarques i és un sector que cal cuidar. És evident, però, que no podem viure només del turisme, cal que potenciem altres sectors, com l'industrial, o també l'agroalimentari. I també cal que es diversifiqui el turisme, potenciant els destins d'interior i de turisme cultural que poden ser complementaris als de sol i platja. Cal que aprofitem i reforcem la joia que és Tarragona.

— Què necessita el sector agroalimentari tarragoní per tirar endavant?
— El sector agroalimentari és d'una importància cabdal a les nostres comarques. El seu creixement passa per la valorització dels seus productes, per la millora de les condicions de la seva producció i per facilitar la recerca i la innovació també en aquest sector. Cal la implicació del govern per garantir preus justos per als productors, cal treballar també perquè s'intensifiqui la connexió entre aquest sector productiu i el clúster de salut i nutrició que existeix a les nostres comarques i que pot portar valor afegit als productes que aquí es produeixen. I per un altre costat, hem d'aprofitar potencialitats  en altres sectors com el turístic, per vincular-les amb el sector agroalimentari, potenciant l'enoturisme o el turisme gastronòmic, que pot ser beneficiós pels dos sectors.

— Com es pot donar suport a la indústria tarragonina?
— En general, la indústria genera llocs de treball de qualitat, estables, que comporten formació i retribucions dignes. Per tant, és un sector prioritari. En els últims anys s'ha produït, especialment a les comarques de les Terres de l'Ebre, una desindustrialització preocupant, recordem un dels últims episodis el de l'empresa Ercros a Flix. Però també n'hem tingut exemples a les comarques de Tarragona, com amb el tancament de l'empresa Bic Graphic. Cal destinar recursos a R+D+I, cal adaptar la formació a les necessitats de les empreses, cal seguir treballant per aconseguir un preu competitiu per l'energia, per exemple, amb les xarxes tancades, i cal apostar decididament per la millora de les infraestructures que és un factor clau per la competitivitat de la nostra indústria.

Imatge de les obres de descontaminació del pantà de Flix
Ibarra ha posat l'accent en el greu problema que ha suposat per Flix el tancament de la fàbrica d'Ercros, a la imatge | TarragonaDigital

— Què s'ha de fer per salvar el Delta de l'Ebre?
— Hi ha diferents línies d'actuació per frenar la regressió del Delta de l'Ebre. El temporal Glòria, que va afectar greument tota la costa mediterrània, i també el Delta, va posar encara més sobre la taula la necessitat d'accions diferents, coordinades i conjuntes. Cal que totes les administracions hi treballin i que s'hi destinin els recursos necessaris per aplicar aquestes accions, que no han de ser només puntuals, sinó estructurals. En aquest sentit el grup parlamentari socialista va presentar una esmena als pressupostos de la Generalitat per tal que el govern hi destinés sis milions d'euros, i l'esmena va prosperar.