Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El Dr. Xavier Càmara a la porta del despatx de la Càtedra d'Emprenedoria i Creació d'Empreses de la URV

Xavier Càmara: «L'emprenedoria és un camí individual, però si algú et guia és més senzill»

Parlem amb el director de la Càtedra d'Emprenedoria de la URV i de la tasca que realitza aquesta unitat de la universitat tarragonina

El Dr. Xavier Càmara a la porta del despatx de la Càtedra d'Emprenedoria i Creació d'Empreses de la URV
El Dr. Xavier Càmara compagina la seva tasca docent amb la direcció de la Càtedra d'Emprenedoria de la URV. | TarragonaDigital

Centenars d'emprenedors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i del territori han passat per la Càtedra sobre el Foment de l'Emprenedoria i la Creació d'Empreses de la URV des de la seva creació l'any 2006. Actualment, el seu director és el reusenc Xavier Càmara, Doctor en Economia i Empresa. Vinculat a la docència a la universitat tarragonina des de l'any 1997, és professor i secretari del departament de Gestió d'Empreses de la URV. L'any 2016 va començar la seva relació amb la Càtedra, formant part de la comissió de suport a la direcció, que aleshores ostentava Pere Segarra. L'octubre del 2018 es va convertir en director de la Càtedra.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

En aquesta entrevista, realitzada a la Facultat d'Economia i Empresa de la URV del Campus Bellissens de Reus, parlem amb ell sobre l'emprenedoria al territori i a la URV, així com sobre el funcionament de la Càtedra d'Emprenedoria. Aquesta unitat la formen tres persones, el mateix Xavier Càmara com a director, una tècnica i una administrativa. «La feina és gratificant i quan els emprenedors tiren endavant ens fa molt feliços», ens explica.

«Donem sortida a les tecnologies que es desenvolupen a la universitat»

– En quin context neix la Càtedra d'Emprenedoria de la URV?

– Es crea el 2006, amb Fernando Campa, en una iniciativa de les cambres de comerç del territori, amb la voluntat de sensibilitzar sobre l'emprenedoria. Això va ser just abans de la crisi i durant la crisi es va potenciar, ja que l'emprenedoria va ser una bona sortida. Moltes institucions van començar a apostar per l'emprenedoria, creant premis des de les seves àrees de promoció econòmica.

– Quins objectius es va marcar la URV amb la Càtedra?

– Es buscava donar sortida al mercat a les tecnologies que es desenvolupaven a la universitat. Els investigadors treuen patents, tecnologies, però no són empresaris, no creen empreses. Per treure'n profit, es pot fer una cessió o venda de les patents a un tercer o crear una spin-off i aquesta segona opció és del que s'encarrega la Càtedra, conjuntament amb la Fundació URV. El 2012, es va crear URV Emprèn, que integra la Càtedra i l'àrea d'emprenedoria de la Unitat de Valorització de la URV.

Facultat d'Economia i Empresa de la URV al Campus Bellisens de Reus
La Càtedra d'Emprenedoria de la URV té la seva seu al Campus Bellisens de Reus. | URV

– Un reforç de l'aposta.

– L'objectiu era i segueix sent fer de paraigües i xarxa amb les entitats del territori. Ha anat evolucionant i, després d'una petita aturada entre 2017 i 2018, s'ha reactivat per continuar realitzant accions d'emprenedoria. Actualment treballem amb 39 entitats, des d'ajuntaments a consells comarcals, passant per la Diputació de Tarragona, les cambres de comerç, PIMEC o Creu Roja, entre altres.

«Primer has de demostrar que la teva idea funciona»

– Com treballeu amb els emprenedors?

– Un dels nostres serveis és la tasca d'assessorament als emprenedors. En un principi està enfocada cap a l'emprenedoria de la comunitat universitària, però també ve gent externa a la qual oferim aquest servei. Fem un seguiment, mirem quin és el seu projecte, quines són les necessitats, oferim un itinerari, els aconsellem que facin les diferents formacions que oferim. Tot això, a través de reunions periòdiques, on els posem uns reptes, uns deures, perquè evolucionin. L'emprenedoria és camí individual, però si tens algú que et guia és més senzill.

– Quin procés seguiu?

– Doncs posant un exemple real. L'any passat dues noies de primer van venir amb un projecte del sector de la moda. Només tenien la idea i a poc a poc hem donat forma: quin és el producte, analitzar el mercat, saber que volem fer, situar el target de client. A partir d'aquí han començat a fer dissenys i ara estan en la fase de fer proves pilot.

– I després d'això?

– Doncs, fer un patró, comprar teles, fer un prototip, en aquest cas, vestits de bany, i veure si té sortida. I tot això ho fem amb filosofia start-up, buscant el mínim cost a l'hora de testejar, ja que normalment els emprenedors tenen recursos limitats. Si el mercat, el client, accepta el producte, és el moment de tirar endavant i posar-se a fer el pla d'empresa, definir els paràmetres, els costos, la inversió, els aspectes legals, comercials, etc.

El Dr. Xavier Càmara és el director de la Càtedra d'Emprenedoria i Creació d'Empreses de la URV
El Dr. Xavier Càmara dirigeix la Càtedra d'Emprenedoria de la URV des de l'any 2018. | TarragonaDigital

– I en el cas de la investigació. Treballeu de manera diferent?

– En investigació, és més complicat, perquè entrem en aspectes de tecnologia o nanotecnologia, En aquests casos, el suport de la Càtedra és en la part de creació i gestió de l'empresa, en l'àmbit legal, financer, etc. Els donem les eines per poder registrar les patents, la marca, etc. Després arriba la part més complexa, que és el finançament.

– Com ho gestioneu això?

– L'emprenedor, molts cops, pensa que té una idea, que aquesta és molt bona i que tothom li ha de comprar. I no és així. Primer has de demostrar que la teva idea funciona. Els primers passos han de ser amb recursos propis. És el que es coneix com les tres F: family (família), friends (amics), fools (inversors bojos). Amb aquests recursos has de començar a fer les primeres vendes. Un cop has demostrat que pots vendre, encara que no tinguis beneficis, ja pots anar a buscar el finançament. En el cas d'un projecte d'autoocupació la forma de finançar-se és més clàssica, anant al banc a demanar un préstec, mentre que en el cas d'una start-up es busca un bussiness angel o empreses de capital risk, perquè es requereix molta inversió.

L'any 2019 la Càtedra va atendre 74 emprenedors

– Quina és la tipologia d'empreses que sorgeixen de la Càtedra?

– Hi ha de tot. Per la Càtedra hem vist passar empreses com Freshly Cosmetics, dedicada a la cosmètica; Captio, una plataforma en línia per controlar les despeses dels viatges d'empresa, o CreatSens Health, una spin-off de la URV que ha creat un dispositiu mèdic per als malalts crònics de ronyó. També podem parlar d'empreses del sector educatiu, com Education Trainers, una start-up de la URV que ofereix serveis TIC per educació, o una empresa de roba per animals.

– Quin és el volum de consultes que rebeu?

– Durant el 2019, la Càtedra d'Emprenedoria i Creació d'Empreses ha atès 74 emprenedors, que van presentar 48 projectes. En total, vam fer 174 reunions durant l'any, tenint en compte que hi ha persones que només han vingut una vegada i d'altres amb les que hem fet una desena de reunions.

Els cinc emprenedors de l'spin-off de la URV CreatSens Health
CreatSens Health ha creat un dispositiu per millorar la vida dels malalts crònics de ronyó. | URV

– Som emprenedors a la URV i al territori?

– Hi ha emprenedors, però cada vegada ho serem més. La gent no hi compta amb aquesta possibilitat i per això intentem descobrir aquest escenari als estudiants. Per exemple, a la Facultat d'Economia i Empresa, dins l'assignatura de Ciutadania, fem un mòdul d'emprenedoria i al final sempre hi ha algú que acaba venint a la Càtedra. Per això, aquest segon quadrimestre iniciem una prova pilot amb una assignatura optativa d'eines per emprendre, a les enginyeries del Campus Sescelades.

– Parla d'empreses spin-off i empreses start-ups. Quina diferència hi ha?

– La diferència és bàsicament legal. L'spin-off és una empresa que sorgeix d'una tecnologia o coneixement desenvolupat dins la tasca de la universitat, en què sempre hi ha d'estar involucrat un investigador o personal d'administració i serveis. Aquesta empresa sempre té una participació del 10% de la URV. I una start-up, té el requisit, en normativa URV, que com a mínim el 50% dels socis fundadors han de ser la comunitat universitària o alumni.

«El món emprenedor i el món empresarial van en paral·lel i molts cops no arriben a trobar-se»

– Quina importància tenen esdeveniments com el Fòrum d'Inversió CAT SUD que s'ha celebrat recentment?

– Són importants per posicionar-nos en el mapa, perquè tenim hàndicap d'estar a prop de Barcelona. Allà sí que hi ha fòrums d'inversió, però aquí no n'hi havia i en el seu moment ens vam posar d'acord els ajuntaments de Tarragona i Reus, Acció, la Diputació i la URV per fer-ho conjuntament. És una finestra perquè els emprenedors tinguin visibilitat i puguin trobar finançament per als seus projectes.

Imatge de la quarta edició del Fòrum d'Inversió CAT SUD, celebrat a l'Auditori Diputació de Tarragona
El Fòrum d'Inversió CAT SUD va celebrar-se el passat 30 de gener a Tarragona. | Àngel Ullate

– L'any passat vau posar en marxa el programa Talent FURV URV Emprén. Amb quin objectiu?

– Treballem amb pimes i microempreses i donem a conèixer quines son les tecnologies que s'estan desenvolupant a la URV, per si te sinèrgies amb el que estan fent, els expliquem quins serveis els podem oferir i quins son els grups de recerca i de coneixement de la URV. És una manera d'innovar híbrida, posant en contacte els departaments d'innovació de les empreses amb les start-up i els emprenedors. El món emprenedor i el món empresarial van en paral·lel i molts cops no arriben a trobar-se. I aquesta és una excel·lent manera. El passat mes de novembre vam fer la primera jornada del programa, amb gairebé un centenar d'inscrits entre emprenedors i empresaris, de la que van sortir algunes coses interessants.