Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons

Un dels epidemiòlegs més rellevants fica data a la fi de la pandèmia a Espanya

Amos Garcia Rojas, president de l'Associació Espanyola de Vacunologia, confessa que «cap a l'estiu estarà vacunada el 70% de la població»

Imatge d'un vial de vacuna contra la Covid-19 amb una bandera d'Europa com a fons
Amos Garcia Rojas, president de l'Associació Espanyola de Vacunologia, creu que «cap a l'estiu estarà vacunada el 70% de la població» | Europa Press

El president de l'Associació Espanyola de Vacunologia, Amos García Rojas, veu més a prop el final de la pandèmia a Espanya. El prestigiós epidemiòleg espanyol ha explicat en una entrevista a la Cadena Ser que el nostre país estarà més pròxim a posar fi a la Covid quan entorn del 70% de la població estigui vacunada. 
García Rojas preveu que aquest percentatge es donarà «cap a l'estiu o després de l'estiu». En aquest moment, ha confessat que hi haurà «unes certes garanties d'haver aconseguit una immunitat col·lectiva».

L'epidemiòleg ha posat el focus en l'estiu, sense voler oferir una data concreta perquè en gran part variarà segons el «ritme d'arribada de les vacunes» i de com es processi aquest «percentatge ampli de població» que avui dia no té clar si posar-se o no la vacuna contra el coronavirus.

Per això, Amos García Rojas ha volgut ser categòric amb l'assumpte de la seguretat de les vacunes, afirmant que està garantida i que el comitè científic avaluador de la vacuna ha de revisar «absolutament tot. Si hi ha alguna cosa que presenta dubtes poden tirar-ho enrere per a la seva revisió o de manera definitiva», ha sentenciat.

García Rojas no té dubtes sobre la seguretat de les vacunes que s'aprovin

El dirigent de l'Associació Espanyola de Vacunologia ha valorat el treball dels reguladors, confirmant la professionalitat en la presa de les seves decisions: «Si li donen el vistiplau, si li donen validesa científica, això és indicatiu clar que la vacuna té totes les garanties de seguretat i eficàcia. Ningú en el seu sa judici pot pensar que si hi hagués cap mena de dubte seria autoritzada per aquests òrgans».

García Rojas no ha deixat dubtes sobre la seguretat de la vacuna fins arribat al cas que s'aprovés per emergència, però sí que ha volgut destacar que el temps d'immunitat i com reaccionen els diferents grups poblacionals s'anirà analitzant i avaluant una vegada que la campanya de vacunació s'hagi posat en marxa.
Últims anuncis de la EMA amb relació a les vacunes de Moderna i Pfizer

Les declaracions de l'epidemiòleg tenen lloc després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) hagi exposat públicament que el comitè que pren les decisions per a l'aprovació de les vacunes finalitzarà la seva anàlisi sobre la seguretat i eficàcia de la vacuna de Pfizer el pròxim 29 de desembre, i que el procés que comprovarà la de Moderna acabarà el 12 de gener.

Quan passin aquestes dates establertes i si tot va bé, les campanyes de vacunació dels països de la Unió Europea podran iniciar-se amb normalitat, sempre que l'òrgan regulador hagi aprovat aquestes vacunes. Des d'aquest moment, el final de la pandèmia estarà més a prop, i a Espanya podríem albirar un 2021 més optimista, especialment després del pròxim estiu.

La crítica de García Rojas al cirurgià Pedro Cavadas

Amós García Rojas, que també és el cap de Secció del Servei d'Epidemiologia i Prevenció de la Direcció General de Salut Pública del Servei Canari de la Salut, ha fet una crítica al cirurgià Pedro Cavadas, «un dels grans genis d'aquesta especialitat a Espanya, però possiblement en el procés de producció d'una vacuna no està tan adobat», ha dit l'epidemiòleg.

Pedro Cavadas va fer unes declaracions en els últims dies opinant que «la vacuna trigarà dos anys mínim, si la volem una mica més ràpid, patirem les conseqüències o estarem saltant fases amb la vacuna contra el coronavirus», van ser alguns dels comentaris del mediàtic cirurgià, dubtant de l'efectivitat de les vacunes.