En plena segona onada de contagis, els experts intenten buscar les raons de l'elevada taxa d'infecció a Espanya, un fet que ni la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS). En aquest sentit, l'epidemiòloga Pilar Serrano assegura haver detectat un dels errors que cometen els espanyols i que podria estar darrere de l'elevada incidència de la Covid-19 a l'Estat espanyol.
L'experta considera que la mobilitat és una de les principals causes de contagi i que «s'ha tornat a una presencialitat innecessària» en el treball. Per això defensa que s'estengui el teletreball de forma més decidida com a important mètode de prevenció contra el virus. Pilar Serrano ha advertit que molts espanyols han tornat a treballar de manera presencial, malgrat poder fer-ho des de les seves cases. Això, en la seva opinió, explica l'elevada taxa de contagis, ja que és una important trava per a frenar el coronavirus.
Pilar Serrano ha criticat també que s'estigui posant molt l'accent en el risc que suposen les reunions familiars, però no es posi èmfasi en frenar els contactes en l'àmbit laboral. Però segons aquesta experta, «l'escenari no és solament la llar». En aquest sentit, assegura que els entorns laborals i el transport públics són dos llocs d'alt risc en els quals no s'està fent el que cal fer.
«Hem tornat a una presencialitat innecessària»
L'epidemiòloga lamenta que fins ara només hi hagi hagut una recomanació sobre el teletreball. «Hem tornat a una presencialitat innecessària quan en la primera onada el teletreball es va imposar d'una manera bastant forta i cal tornar a això». Per això, segons el seu punt de vista, cal implementar tota una sèrie de mesures per facilitar el teletreball als espanyols.
Durant l'estat d'alarma, en la primera onada de la Covid-19, un 30,2% dels espanyols van adoptar el teletreball. A partir d'aquí, el govern espanyol va posar-se l'objectiu de legislar sobre el teletreball, cosa que va passar fa dues setmanes amb l'aprovació de la llei sobre el teletreball.
Increment de transport públic en hores punta
Així mateix, Serrano ha demanat a les autoritats que s'incrementi el transport públic en hores punta. En aquest sentit, ha assegurat que «això és el primer que s'hauria de fer, perquè limitar trobades a la llar quan no cuidem els espais laborals o el transport públic és una mesura que no es justifica des de les dades científiques». També ha criticat les prohibicions de festes en parcs i jardins, espais a l'aire lliure que són més segurs, un fet que fa incrementar les trobades en cases particulars, espais tancats amb més risc.
Pilar Serrano no ha estat l'única veu que ha demanat una aposta decidida pel teletreball, ja que fa mesos que experts de primer nivell, com la viròloga Margarita del Val, ho reclamen. Cal recordar que Del Val va advertir aquest estiu del perill dels transports públics per la dificultat de traçar els contactes, i va demanar promocionar el teletreball per reduir la mobilitat de la ciutadania.