Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
roger torrent i pere aragonés

ERC busca aliats per aprovar els pressupostos i els desvincula de l'independentisme

Marta Vilalta veu un possible acord encara que entre els grups no hi hagi «una coherència i una estratègia» comuna
Marta Vilalta
Marta Vilalta és la portaveu d'ERC | CatalunyaDiari.com

 

Després de dues pròrrogues dels pressupostos, una pel 155 i l’altra per la falta d’aliats, JxCat i ERC es veuen amb l’obligació de tirar endavant els comptes  per evitar més crítiques sobre la seva gestió, i en la cerca d’aliats apel·len al fet que és una necessitat per sobre del procés independentista, ja que no aprovar-los significaria eleccions. Així ho va anunciar el vicepresident Pere Aragonès, qui a la vegada sap que no serà senzill trobar els suports suficients perquè això passi.

Segons l'ARA, els comptes en els quals treballa el Govern seran presentats pel vicepresident al setembre, i aquest ha afirmat que es parlarà amb tothom, prioritzant la CUP, els comuns i el PSC, en cas que hi hagi mà estesa per part dels socialistes.

Així doncs, el panorama del qual depèn l’aprovació o no dels pressupostos és el següent. Per una banda el suport principal és la CUP, partit que vincula les negociacions a la necessitat que hi hagi un acord estratègic de caràcter nacional i, a més a més, que hi hagi un canvi total en l’orientació de les polítiques. Els comuns anirien després, i sembla que estarien disposats a dialogar, tot i que dubtosos sobre les intencions reals d’Aragonès d’aprovar els pressupostos.

D’altra banda, el PSC potser no estaria disposat a acceptar-los, i posaria tot el seu suport en una convocatòria immediata d’eleccions. Així doncs, un escenari que complica, bastant, l’aprovació dels pressupostos, per això, Marta Vilalta, la portaveu dels republicans, va demanar ahir deslligar els comptes d’altres condicionants.

La diputada veu possible un acord

Sembla que de moment els d'ERC i JxCat no llençaran la tovallola per tal de poder arribar a acords amb les altres forces, i tampoc amb la CUP, per molt que vegin que sembla «difícil o impossible», segons assegurava Marta Vilalta a una entrevista de la ‘SER Catalunya’. En aquesta també va expressar que més enllà de la independència, cal tenir en compte «les necessitats del dia a dia», fent referència a l’aprovació de pressupostos.

La diputada veu possible aquesta aposta en comú encara que entre els grups no hi hagi, segons les seves paraules, «una coherència i una estratègia» entre partits.  El panorama és dubtós, i així com fa un any ningú dubtava en què s’aprovarien els comptes, aquest any Aragonès ha deixat anar la possibilitat de l’avançament electoral.

Pere Aragonès s'explicarà

Aragonès ha anunciat que compareixerà el dimecres de la setmana vinent al Parlament per donar explicacions sobre els ajustos a les conselleries i la retallada del 6% a les empreses públiques acordats a principis d'agost.

També et pot interessar...