Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Eleccions 28-A

Tarragona gira cap a l’independentisme d’ERC

ERC guanya a Tarragona tant al Congrés com al Senat | Els Comuns i el PP s’esfondren a la demarcació

Tarragona ha registrat un augment record de la participació en les eleccions generals d'aquest diumenge, 28 d'abril.
Tarragona ha registrat un augment record de la participació en les eleccions generals d'aquest diumenge, 28 d'abril. | Laia Solanelles

 

Catalunya ha sigut notícia en aquestes eleccions per l’augment espectacular de la participació, fins a un total de 14 punts respecte a les eleccions de l’any 2016. Tarragona no ha sigut una excepció a aquesta assistència a les urnes que s’ha traduït en una victòria històrica d’Esquerra a la província.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Enguany, en la cita electoral d’aquest diumenge 28 d’abril, Esquerra ha aconseguit millorar els seus números (67.759 votants l’any 2016) i assolir la primera plaça, amb més de 100.000 vots (104.682 votants), que s’han traduït en dos diputats, Jordi Salvador i  la flixenca Norma Pujol. La resta (quatre dels sis diputats que està en joc a Tarragona)  s’ha repartit, de nou, de manera molt igualada amb un diputat per cada formació: Joan Ruiz (PSC); Sergio del Campo (Ciutadans); Josep Rull (Junts per Catalunya); i Ismael Cortés d’En Comú Podem.

Així mateix, al Senat, la cambra de representació territorial, els republicans han repetit resultat aconseguint tres dels quatre senadors (Miquel Aubà, Laura Castel i Josep Rufà). El darrer ha anat a parar al primer secretari dels socialistes del Camp de Tarragona, Santi Castellà.

El Partit Popular, que com Alianza Popular i ja amb les sigles de PP sempre havia tingut representació al Congrés, perd el seu escó i Jordi Roca és l’únic, dels sis diputats tarragonins de la XIII legislatura, que no ha aconseguit revalidar el seu seient a la carrera de San Jerónimo.

Eleccions 28-A
Les eleccions 28-A han deixat un gir a l'esquerra a Tarragona.   | Laia Solanellas

 

Esquerra guanya en set de les deu capitals comarcals tarragonines

Deia Jordi Salvador, cap de llista dels republicans per Tarragona, en una entrevista a aquest mitjà, que una victòria d’Esquerra enviaria «un missatge molt bonic al món». També apuntava, en una piulada aquest diumenge on es feia ressò de la seva votació, que «Només estan a tot arreu i des de la desobediència, guanyarem!!! Som-hi!!» Aquesta victòria ha arribat aquest diumenge, 28 d'abril.

Encara que aquesta ha sigut una nit electoral dolça, molt dolça, pels socialistes, el cert és que Esquerra Republicana de Catalunya s’ha imposat en set de les deu capitals comarcals tarragonines, amb pujades espectaculars de 13 punts a Amposta o Gandesa, per exemple. Però si baixem al detall, als resultats dels independentistes en municipis molt poblats, i amb un historial electoral més vinculat amb l’espanyolisme, es pot observar com ERC puja  cinc punts a Vila-seca (un municipi on Ciutadans va obtenir prop del 50% en les darreres eleccions convocades, les del 21 de desembre del 2017) i a Salou (el municipi de Catalunya on el PP, històricament, obtenia els millors resultats) on també han pujat cinc punts percentuals més.

Els Comuns, de primers a últims en tres anys

Els socialistes han guanyat a Tarragona capital i al Vendrell, on han pujat prop de 10 punts a cada municipi. Un altre aspecte a fixar-se dels resultats que han donat les urnes és el paper dels anteriors vencedors d’unes generals a Tarragona, els Comuns. L’aposta d’un candidat desconegut i sense arrelament al territori, Ismael Cortés en lloc de l'alcalde d'Altafulla Fèlix Alonso, ha comportat passar de la primera plaça obtinguda el 26 de juny de l’any 2016 a la darrera, perdent al voltant de 35.000 vots.

podem
Ismael Cortés (ECP) ha celebrat els resultats que el faran diputat al Congrés | Toni Cabanillas

 

Una pèrdua molt semblant a la del Partit Popular però els Comuns han pogut mantenir l’escó. Els conservadors només han tret un miler de vots més que VOX i han quedat per darrere de VOX en municipis tan destacats com Reus, Vila-seca, Cunit i Salou.

I ara, els pressupostos

A Pedro Sánchez, clar vencedor de les eleccions generals i que es pot permetre intentar negociar amb Ciutadans (la suma més senzilla) o amb la coalició de partits de la moció de censura del 30 de maig de 2018, se li gira feina. Amb pressupostos prorrogats, el guanyador de les eleccions té l’oportunitat de presentar el projecte de pressuposts que van tombar els independentistes catalans.  Això sí, ho ha de fer amb una certa pressa perquè els nous números, els de l’any 2020, han d’entrar, per llei, al Congrés abans del 30 de setembre d’enguany.

Cal recordar que Esquerra, la vencedora de les eleccions a la província, ha impulsat mesures econòmiques llargament reclamades pel territori com les xarxes tancades, una mesura destinada al sector químic tarragoníEls republicans també han destinat moltes energies a l’A-27 i, darrerament, s’han sumat a la petició de treure les mercaderies del port de Tarragona per l’interior, en lloc de per la línia de la costa. 

Així doncs, tot apunta que aquestes seran les seves prioritats en una legislatura, la XIV, que té previst iniciar-se el 20 de maig però que trigarà a ser efectiva, és a dir, a tenir govern, perquè queda poc menys d’un mes per una nova convocatòria electoral: les eleccions municipals del 26 de maig.

També et pot interessar: