El Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat de Catalunya presentava aquest 20 de desembre el seu darrer baròmetre, elaborat després de les eleccions espanyoles del 10 de novembre i de l'inici de negociacions entre ERC i el PSOE per desencallar la investidura de Pedro Sánchez. Les dades del baròmetre, doncs, també son les primeres postsentència i després d'un octubre marcat pels aldarulls al carrer i la posada en escena de Tsunami Democràtic.
El CEO torna a demostrar la distància entre el carrer i les xarxes socials. Segons el baròmetre, si avui es fessin eleccions al Parlament de Catalunya, ERC seria la primera força amb un resultat que el situaria entre 38 i 39 diputats, mentre que Junts per Catalunya n'assoliria entre 29 i 31 diputats. En tercera posició hi seria el PSC, que veu com la seva tendència positiva es consolida i obtindria entre 24 i 25 diputats. El darrer guanyador a Catalunya, Ciutadans, és qui patiria la caiguda més forta i es quedaria només amb 14 o 16 diputats. Per darrere hi trobaríem els Comuns, amb una forquilla d'entre 11 i 13, la CUP que podria pujar a 9 o 11 diputats, el PP, amb 4 o 5 diputats i VOX, que entraria per primer cop al Parlament de Catalunya amb 2 diputats.
ERC continua liderant les enquestes
Si bé és ben cert que les enquestes electorals a vegades disten molt de la realitat, el cert és que els republicans fa temps que lideren les enquestes. El baròmetre del CEO, a més, apareix en un moment postelectoral i amb les negociacions amb el PSOE, de manera que el pronòstic reforça la via pactista i demostra una divisió de l'independentisme pel que fa a mètode. Junts per Catalunya aguanta prou bé, tot i que perdria el lideratge independentista, mentre que la CUP recuperaria protagonisme en un Parlament que continuaria fragmentat i on els republicans podrien buscar acords amb l'independentisme més radical o bé podrien mirar a l'esquerra.
Ciutadans s'enfonsa
Una altra clau del baròmetre és la gran caiguda de Ciutadans. Inés Arrimadas va obtenir fins a 36 diputats, però ara arribaria màxim als 16. L'aposta per Lorena Roldán, l'adéu de Rivera, la sensació que el Parlament és tan sols un trampolí per anar a a Madrid i el discurs incendiari passen factura a Ciutadans, que seria quarta força a Catalunya i tancaria un cicle electoral pèssim.
La caiguda de Ciutadans deixaria un Parlament més fragmentat, és cert, però també amplifica una voluntat de diàleg i d'acord de la majoria dels catalans, també dels no independentistes.