Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021

Les negociacions avancen: La novetat al Govern que ERC ha proposat a JxCat

Els grups que lideren les negociacions per part dels partits implicats són molt reduïts i hermètics

Pere Aragonès, durant la sessió de la Diputació Permanent del Parlament, el 13 de gener de 2021
ERC ofereix dues vicepresidències a Junts per Catalunya, segons 'Crónica Global'. | ACN

Malgrat que les novetats que se'n filtren són amb comptagotes, sembla que les negociacions en el flanc independentista per formar un nou Govern liderat per Pere Aragonès avancen. Així es desprèn de les informacions que es van obrint pas en els darrers dies als mitjans. La darrera la publica aquest dimarts, 2 de març, 'Crónica Global', que dona detalls de la darrera proposta d'estructura de Govern que ERC hauria posat sobre la taula a Junts per Catalunya. Els republicans es plantegen la creació d'una segona vicepresidència, que també oferirien a JxCat.

Dues vicepresidències per a JxCat a canvi que ERC mantingui Hisenda

En concret, segons el citat mitjà, ERC estudia crear una primera vicepresidència d'Economia i Empresa, però en quedaria fora Hisenda, és a dir, les competències relacionades amb la fiscalitat i l'elaboració dels pressupostos, que s'adscriurien a un altre departament en mans dels republicans. La jugada, doncs, permetria a ERC mantenir el control de la comptabilitat de la Generalitat. La segona vicepresidència seria de Cultura i no es descartaria que l'ocupés Laura Borràs si, finalment, no fos la presidenta del Parlament, com també s'ha especulat.

Pel que fa a la vicepresidència d'Economia i Empresa, Elsa Artadi i Ramon Tremosa es disputarien el càrrec, si bé és cert que el nom de Joan Canadell no està del tot descartat de les travesses. Ara bé, cal tenir en compte que l'encara president de la Cambra de Comerç de Barcelona genera molts anticossos a la CUP i també a ERC, de manera que podria ser un nom de difícil encaix en l'estructura de la Generalitat de Catalunya.

La primera incògnita, la presidència del Parlament

Però l'aparició d'informacions diverses, algunes d'elles contradictòries, en les darreres setmanes, no es començaran a aclarir de debò fins que no es resolgui la primera de les incògnites que hi ha sobre la taula i que té la data de caducitat en el proper divendres, dia 12 de març: la presidència del Parlament de Catalunya. Primera equació a desxifrar: a quin partit li pertocarà?

La lògica dels pactes anteriors indica a JxCat, però no es descarta que acabi recaient en la CUP i alerta, perquè un desacord en el bàndol independentista podria aplanar el camí a la socialista Eva Granados: una opció hores d'ara improbable, però veient els precedents dels darrers anys a la política catalana, més val no descartar res. Si Eva Granados és la candidata del PSC a presidir la cambra, sembla que si recaigués en la CUP l'ocuparia la seva cap de files, Dolors Sabater.

Però, i en el cas de JxCat? Sonen tres noms: el de la candidata Laura Borràs, que ara també podria anar a la vicepresidència de Cultura; el de la fins ara consellera de Presidència, Meritxell Budó, que té especial predilecció per al càrrec; i el de Josep Costa, que el darrer mandat ha estat vicepresident primer de la cambra i compta amb experiència, també desitjós d'ocupar el lloc de Roger Torrent, si bé és cert que no serà diputat fins que Carles Puigdemont no renunciï a la seva acta. Moltes qüestions per resoldre en pocs dies de marge.