Nit d'alegria continguda, molt continguda, al número 5 del carrer Reial de Tarragona. Esquerra Republicana (ERC)ha tornat a guanyar les eleccions generals a la demarcació de Tarragona, una anomalia històrica a la qual sembla ja haver-se acostumat. Per tercera vegada aquest 2019 —després d'estrenar-se el 28-A i de donar la sorpresa el 26-M a les municipals—, els republicans han marxat a dormir amb la satisfacció de saber-se el partit hegemònic al taulell del sud del país.
Enrere han quedat els temps de l'alternança sociovergent a la política tarragonina, com ja va avisar el veredicte de les municipals del maig a la plaça de la Font. L'alcalde Ricomà, de fet, ha estat un dels pocs caps visibles a la seu d'Esquerra durant tota la nit d'aquest 10-N, on la victòria es donava pràcticament per feta des de primera hora. No hi ha hagut sorpreses, i els republicans han mantingut els dos diputats que ja van assolir al salt endavant del 28-A. Jordi Salvador i Norma Pujol tornaran a ser diputats a Madrid després de no haver pogut lluir en la legislatura fallida dels darrers mesos.
10-N: ERC Tarragona reivindica sense eufòries una «victòria trista» en record als «presos polítics»
La sensació a la sala s'acosta molt més a la satisfacció responsable que a l'alegria desfermada. Cares alegres, sí, però sense més. D'aquelles de qui se sap amb la feina feta i amb els deures a punt, lluny de les habituals celebracions copa en mà que hem vist en tantes i tantes nits electorals en els darrers anys. A casa dels guanyadors no estan per festes. «Hem guanyat en vots i en escons: la d'avui és per a nosaltres una victòria trista on no podem oblidar l'anormalitat de tenir presos polítics», ha valorat el cap de llista, Jordi Salvador, en una deferència on també ha volgut afegir els tres joves —la Laura, el David i el Joan— empresonats de forma preventiva arran dels aldarulls d'aquest mes d'octubre.
Els republicans, que malgrat guanyar s'han deixat 15.000 vots pel camí amb respecte al passat 28 d'abril, han volgut fer bandera de «la política de diàleg i mà estesa» i han valorat aquests comicis com «un plebiscit a la ignominiosa sentència» del procés que, entre molts altres, ha condemnat a 13 anys de presó al líder del seu partit, Oriol Junqueras. «Les urnes resolen conflictes, i és per això que exigim més i millor democràcia per retornar a la política un problema que sempre ha estat polític», han reblat, tot just anunciant que la seva prioritat serà «l'amnistia dels presos i el retorn dels exiliats».
ERC perd 15.000 vots respecte al 28-A però manté un lideratge còmode a la demarcació de Tarragona
Als republicans tampoc se'ls ha escapat la dura ensopegada de Ciutadans, a qui han definit com «el partit que més mal li ha fer a aquest país» i a qui han acusat d'abanderar «una campanya indecent» i «una política de confrontació que s'ha demostrat fracassada». Els taronges, que fa menys de dos anys guanyaven les autonòmiques a Tarragona i començaven a acunyar l'òrbita d'una Tabàrnia oposada a l'independentisme, han quedat a zero i han perdut el diputat que mantenien des del 2015.
La demarcació de Tarragona, el 50% de la ja extinta Tabàrnia, ha tornat a cedir el lideratge a Esquerra Republicana i, per tant, consolidar el gir que ja s'albirava a l'abril. «Considerem que el 155 ha perdut de forma clara i que l'independentisme ha guanyat arreu del país», ha afegit el diputat Salvador. «Aquest és el missatge que hem donat a l'Estat i a Europa!», ha conclòs.
Jordi Salvador (ERC) avisa Pedro Sánchez: «Tenim memòria»
Esquerra també ha mantingut els resultats al Senat de sis mesos enrere, amb tres dels quatre senadors en joc —Miquel Aubà, Laura Castel i Josep Rufà— per la demarcació. Sense estridències i amb alegria prudent, la senadora Castel interpreta dels resultats obtinguts que «contra Catalunya no es pot governar Catalunya». Jordi Salvador va més enllà, i avisa Pedro Sànchez que «nosaltres tenim memòria, i sabem que si es van convocar aquestes eleccions va ser per no voler pactar amb nosaltres».
Els republicans, extremadament seriosos, han advertit que «una possible investidura no serà gens fàcil» per al candidat socialista i han endurit molt el discurs cap a la ultradreta en auge, VOX, qui és ja la tercera força política de l'Estat malgrat no haver esgarrapat cap seient per Tarragona i a qui han acusat, directament, de ser el braç polític actual «del franquisme». Aquest 10-N ha canviat ben poc el panorama al carrer Reial: ERC defensa els dos diputats al Congrés i els tres al Senat que ja va treure a l'abril. Això sí: de la Tabàrnia de finals del 2017, avui ja no en queden ni les cendres.