El vicepresident de l'Associació de la Caixa de Solidaritat i expresident de Parlament, Ernest Benach, ha fet una crida aquest dissabte per recaptar fons per «combatre» la «repressió» de l'Estat després que el jutjat d'instrucció número 13 hagi imposat una fiança de 5,8 milions d'euros a 17 dels 30 processats per malversació de fons públics pel procés de l'1-0.
«És un despropòsit tot plegat»
«És un despropòsit tot plegat, algunes de les persones són funcionaris i es veuen afectades des del punt de vista professional, és gravíssim», ha lamentat Erenets Benach des de Reus, a la comarca del Baix Camp.
Segons el republicà, la campanya electoral no ha facilitat la recaptació d'aportacions i encara els hi falten recursos per fer front aquesta situació de «crisi». En aquest sentit, ha subratllat que cercaran noves iniciatives per omplir la caixa i ha plantejat que una de les mesures podrien ser les donacions mensuals.
L'eina de combat: la solidaritat
Per Benach «l'escalada» de la repressió del jutjat d'instrucció número 13 s'ha de «combatre» amb més solidaritat, ja que està previst que s'executi la fiança en els pròxims deu dies, quan tots els investigats passin pel jutjat.
«És evident que els terminis ens collen i durant els quinze dies de campanya ha sigut molt difícil explicar-ho perquè es barreja tot», ha explicat. «Avui que és el dia de reflexió proposem que es reflexioni per la solidaritat i que la gent faci el seu gest», ha afegit Benach.
«Càlcul capritxós i aleatori que fa malpensar»
De fet, ha qualificat de «despropòsit» la fiança de 5,8 milions d'euros que afecta funcionaris i ex-alts càrrecs d'ERC a Treball, Exteriors o Economia. Segons l'expresident del Parlament, la quantitat no respon a cap criteri «racional», sinó a un «càlcul capritxós i aleatori que fa malpensar».
A tall d'exemple, ha explicat que per obrir les escoles l'1 d'Octubre es demanen 900.000 euros. Els advocats dels investigats explicaven aquest divendres que els recursos contra la interlocutòria de processament presentats fa unes setmanes.
Critiquen que la quantitat és desproporcionada i que pels mateixos fets ja s'han consignat al Tribunal Suprem 2,3 milions. A més, els lletrats consideren que no es pot requerir una fiança solidària, sinó que caldria atribuir a cada processat la quantitat específica suposadament malversada.
Demana més col·laboració en les aportacions econòmiques
Tot i que s'ha aconseguit una suma «important» de diners, segons Benach, les aportacions encara no són suficients per cobrir la fiança. Davant d'això, des de l'Associació es plantegen cercar noves iniciatives per recaptar fons, com fer donacions regulars de forma mensual.
«Són benvingudes totes les idees, com els sopars grocs, creiem que han de ser actes imaginatius», ha detallat Benach. Ara mateix, es poden fer aportacions a través del web de la caixasolidaritat.cat.
A banda, Benach també s'ha referit a la petició de transparència de l'entitat i ha respost que pròximament treballaran amb auditors «qualificats» per tal que certifiquin tots els moviments de la caixa de solidaritat.
«Quan parlem de xifres tan importants hem de ser prudents, perquè no cal donar més informació de l'estrictament necessària a aquells que d'alguna manera l'utilitzen després per les fiances i multes», ha dit. «És una situació complicada de gestionar i hem de respondre davant de la gent que ens ho demana», ha conclòs.