ENQUESTA

📊 Creus que haurien de concedir als presos catalans el règim de semillibertat?

ARA MATEIX

🚧 Aturades de dos quilòmetres a la C-32 per un accident

Eroski, condemnat a pagar 150.000 euros per difondre el vídeo del furt de Cifuentes

Són dues multes per actuar en contra dels articles de la Llei Orgànica de Protecció de Dades
L'AEPD multa a Eroski amb 150.000 euros per actuar contra la llei de protecció de dades | GTRES

 

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha multat amb 150.000 euros a Eroski, en concret a l'entitat Cecosa Hipermercats, després que el supermercat en qüestió enregistres a l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, cometent un delicte de furt.

 

Es tracta de dues multes, una per valor de 50.000 euros i l'altre de 100.000 per actuar en contra dels articles de la Llei Orgànica de Protecció de Dades. Un d'aquest, relacionat amb l'escàs control d'imatges i l'altre per fer un ús inadequat d'aquestes.

 

Les dues multes

La resolució de l'AEPD arriba un any i mig després que l'organisme anunciés l'obertura d'actuacions d'investigació en relació amb la publicació d'imatges procedents de les gravacions enregistrades per Eroski en diferents mitjans. Unas imatges que es corresponen amb els fets apareguts el 4 de maig de 2011.

 

L'agència imputa en el primer cas a Cecosa Hipermercats per ser el responsable del fitxer i haver d'adoptar les mesures de protecció necessàries per garantir la seguretat de les dades. La inspecció de l'Agència va detectar que tot i que l'empresa de seguretat era l'únic que en teoria tenia accés a les gravacions, el gerent del centre així com el responsable de recursos humans, entre altres, també hi podien accedir.

 

La segona de les multes fa referència al fet que l'empresa disposava de fotografies de persones sospitoses de furt. Segons estableix la llei, les dades de persones relacionades en investigacions de furt poden ser recollits i tractats per les Forces de Seguretat de l'Estat, que, amb certs requisits, poden incloure les imatges a fitxers policials i en cap cas la llei de protecció de dades contempla la cessió o ús d'aquest tipus d'imatges per part d'un tercer.

 

La resolució, doncs, posa fi a la via administrativa. No obstant això, Eroski ha emès un comunicat en el qual anuncia que recorrerà la sanció, ja que afirma que va «complir escrupolosament el protocol de seguretat conforme al marc legislatiu el 2011». L'empresa, a més, sosté que el servei de videovigilància estava subcontractat a un tercer amb accés a les gravacions, en virtut del contracte de prestació de serveis que regulava la relació com l'encarregat del tractament de les dades.

 

També et pot interessar...