Muchas mascarillas amontonadas una encima de la otra

El greu error que es va cometre a l'hora de repartir mascaretes arreu de l'Estat

Els usuaris han publicat a les xarxes socials multitud d'imatges de distribucions de màscares que no complien les mesures de seguretat

Una de les mesures que va prendre el govern espanyol després de la reactivació de les activitats no essencials va ser el repartiment de 10 milions de mascaretes, principalment en els accessos d'estacions de transport públic. L'objectiu és proporcionar als treballadors material de protecció durant aquests tres primers dies en actiu amb vista  que sigui possible adquirir-les amb normalitat a les farmàcies a finals de setmana.

La decisió de reactivar l'activitat no essencial ja va ser objecte de debat i el repartiment de màscares no es va quedar tampoc exempt de polèmica. La mesura de prevenció va ser titllada d«improvisada» per la Comunitat de Madrid, que va exigir saber per escrit com i on s'anava a realitzar la distribució.

Repartiment en mà

A les crítiques d'alguns governs autonòmics se li van sumar les denúncies dels usuaris en les xarxes socials. Multitud de publicacions van mostrar imatges de distribucions que en alguns casos incomplien les normes de seguretat i higiene requerides per a un correcte maneig de les mascaretes.

El fet més criticat és que les mascaretes es reparteixen sense la prèvia desinfecció de les mans, una mesura d'higiene fonamental per evitar que les màscares es puguin convertir en un focus de transmissió de virus.

Les imatges evidencien que no hi ha un control en el repartiment. Les màscares es passen de mà a mà sense que estigui garantida la desinfecció de totes dues parts. També veiem que no s'agafen per la goma, ni estan separades per un film protector.

Per evitar situacions com aquestes, el Consell General de Col·legis Farmacèutics ha ofert al Ministeri de Sanitatencarregar-se de la distribució controlada de màscares a la població a través de la targeta sanitària, sense guanys per a les farmàcies i al preu establert pel Govern.