Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Un error obliga a llençar milers de dosis de la vacuna a les escombraries a Espanya

Està passant des del passat 8 de gener

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19 | iStockPhoto (Teka77)

Un canvi en el criteri de Pfizer en el prospecte de la vacuna contra el coronavirus podria fer perdre 1 de cada 6 vacunes a Espanya. Pfizer i Biotech reparteixen la vacuna als diferents països mitjançant vials, que contenen els antígens per administrar fins a 5 dosis de la vacuna si es treballa amb xeringues estàndard, les més freqüents a Espanya.

 

Però si s'utilitzessin xeringues de 35 microlitres o menys, de cada vial es podrien administrar fins a 6 vacunes, és a dir, una dosi extra; un fet que no estava permès fins ara, quan l'Agència Europea del Medicament va decidir aprovar aquest canvi el passat 8 de gener. A partir de llavors i tenint en compte aquest canvi, s'estaria produint un desaprofitament de les dosis i vacunes que es poden administrar a la població.

 

 

El problema és que Espanya no disposa en la gran majoria de 'xeringues de volum mort' o 'baix volum', que així és com s'anomenen aquestes agulles més petites de 35 microlitres. El volum mort fa referència a l'espai que existeix entre l'èmbol i la xeringa, reduint al màxim o sent gairebé inexistent, es malgasta una menor quantitat de dosis.

 

 

Fins al moment i amb les xifres a la mà, Espanya podria haver perdut des del passat 8 de gener, quan va entrar en vigor l'aprovació d'aquestes xeringues, unes 148.785 dosis.

 

 

Avisats des de l'estiu

La 'Cadena Ser' ha confirmat que el ministeri de Sanitat ja coneixia des de juny que podria existir aquesta problemàtica, avisant a les comunitats autònomes que tinguessin preparades quantitats suficients de xeringues de volum mort. Un aprovisionament que no va arribar a molts punts i que és el motiu pel qual ara s'està desaprofitant una sisena dosis.

 

Aquesta manca d'agulles és especialment important en comunitats com Andalusia i Madrid, on actualment treballen a contrarellotge per l'aprovisionament d'agulles; Catalunya també ha acusat aquesta mancança, encara que ha reaccionat abans i afirma que només ha afectat dues terceres parts dels vials, segons el citat mitjà.

 

 

En el cas del País Basc, Navarra o Castella i Lleó, no han informat de l'administració de la dosi mitjançant aquesta mena de xeringues, per tant, es desconeix el seu desaprofitament. Tot i això, la resta de comunitats autònomes afirmen que estan aprofitant tot el vial.

 

El quid de la qüestió és que el proveïment és irregular en les comunitats autònomes i no es tracta només de comprar més xeringues de volum mort. Pot mancar la preparació adequada del personal sanitari, pot ser que hi hagi llocs on si hi ha i en d'altres no, o inclòs que manqui en Centres d'Atenció Primària però no en hospitals. D'aquesta manera, caldrà esperar que aquesta manca de subministrament es vagi resolent a poc a poc, per així aprofitar al màxim totes les dosis disponibles de la vacuna, i avançar més de pressa en la campanya de vacunació.

 

Vacunació irregular de polítics

Tot i la tensa situació que s'està vivint, algunes persones han aprofitat la seva posició política o privilegiada per rebre una dosi de la vacuna abans de temps, i sense pertànyer a cap grup de risc. De fet, les vacunacions fora de protocol d'algun polític ja comencen a causar dimissions. La primera fase de la vacunació està destinada a persones majors que viuen en residències i sanitaris a primera línia. Per tant, la vacunació fora d'aquests protocols no està prevista.

 

Tot i això, alguns polítics ja s'han administrat la primera dosi, com és el cas de Manuel Villegas, conseller de Salut de Múrcia, així com la seva dona. Un cas molt sonat que ha acabat amb la dimissió de Villegas, que no ha pogut justificar aquest fet, perquè Sanitat ha repetit que aquesta acció no comptava amb cap consentiment per part del ministeri.