Un error del SEPE deixa un català amb 0,28 euros d'ERTO

El Servicio Público de Empleo Estatal no sap explicar l'error ni li ha ofert, fins ara, cap solució

La situació actual ha desbordat el govern central o, almenys, alguns dels seus organismes. Així ho pot testificar el reusenc David Moreno, que després de gairebé dos mesos d'haver-se vist afectat per un ERTO, n'ha cobrat 28 cèntims. Així ho ha denunciat a El Món a RAC 1, on ha posat sobre la taula que no és l'únic amb problemes similars.

En el seu cas, segons explica, l'avançament del pagament dels ERTO que va anunciar el govern central s'ha traduït en un ingrés de 0,28 euros al seu compte corrent, això sí, el dia tres de maig. Denuncia que hi ha un company seu que ha cobrat només tres euros, i que una altra companya només ha cobrat pels primers quinze dies de l'expedient laboral.

Un mes i mig d'atur, 0,28 euros

Segons ha detallat al programa de ràdio dirigit per Jordi Basté, treballa en un gimnàs de Reus i el dia 14 de març els van aplicar un ERTO a conseqüència de les primeres mesures contra la pandèmia. «El dia 3 ens van avançar el pagament de l'ERTO, que havia de ser el 10, i he cobrat 0,28 euros», explica.

Aquest pagament fa referència al període entre el 14 de març i el 30 d'abril, i hauria d'haver estat, augura Moreno, «entre 1.200 i 1.400 euros». La surrealista situació la va viue el mateix dia 3 de maig; «et trobes que obres l'aplicació al matí amb un missatge que et diu que t'ha arribat l'avançament de l'ERTO i hi posa que el teu ingrés és de 0,28 euros».

«Al principi no m'ho creia, era impossible, com m'han d'ingressar 28 cèntims?», s'exclama. Preguntat per Basté sobre la possibilitat que l'empresa no presentés bé la documentació, Moreno ho ha negat. «He parlat amb l'empresa, el director s'ha mogut, i ens diuen que ho va fer tot correctament, els papers s'han presentat correctament».

Sense solucions ni explicacions

On sí que hi ha errors, segons explica, és a l'expedient que tenen al SEPE, el Servicio Público de Empleo Estatal, l'organisme encarregat de gestionar els ERTO. En concret, Moreno n'ha trobat dos: «que no tinc nens a càrrec, i sí que en tinc, i que només tinc l'ERTO del 14 de març fins al 30 de març».

Segons ha detallat aquest mateix matí, «el SEPE diu que ha sigut un error i que no saben com ho gestionaran ni com funcionarà; no saben si m'ingressaran els diners aquests dies, o el dia 10, o el 10 de juny... no puc estar així, tinc les meves despeses, com tothom, i dues nenes».

Un dels dos errors, explica, han pogut arreglar-lo o, almenys, fer-lo constar; «vaig enviar un correu per arreglar la informació dels fills, però del SEPE ens van dir que ens trucarien en un parell de dies perquè no entenien com podia haver passat que jo cobrés 28 cèntims, el meu company 3 euros, la meva companya només ha cobrat els primers quinze dies...».

«Et trobes que no tens ingressos, estàs sense cobrar un mes i mig i potser te n'hi has d'estar un altre», denuncia. «Sort que la meva dona treballa, però no podem tirar endavant una casa amb dues nenes amb només un sou», exposa. La seva conclusió, en relació amb tot plegat, és que «no han sabut gestionar-ho bé i després ens han enganyat dient que ens ingressarien els diners i no ho han fet».


Comentaris

envia el comentari