Una nova espècie animal invasora està causant greus estralls a l’escosistema de Catalunya. En aquest cas, es tracta de l’eruga de boix, que està literalment devorant els boixos de molts punts de Catalunya. Aquest insecte, arribat l’any 2014 al nostre país, està afectant principalment les comarques de la Garrotxa i d’Osona, però se n’han detectat en altres comarques catalanes.
De fet, aquesta papallona ja s’ha vist a zones com ara la demarcació de Girona, comarques del nord de Barcelona i l’àrea metropolitana de la capital catalana, tot i que no se sap si l’insecte ja s’ha establert en aquests punts i si ha atacat. L’alarma mediambiental ha saltat aquest any entre els biòlegs davant de la gran quantitat de boixos que han quedat devorats enguany i la rapidesa amb la que l’eruga s’estén per Catalunya.
Una plataforma per controlar l’eruga de boix
Davant d’aquesta situació, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha impulsat una plataforma ciutadana, anomenada Alerta Forestal, amb la que a partit d’aquest mes d’octubre s’inicia una campanya per rebre imatges dels arbres afectats i estudiar on es localitzen les plagues i quin gran invasiu tenen.
En aquest sentit, els seus impulsors demanen la col·laboració ciutadana perquè s’enviïn imatges i es controli l’expansió d’aquest insecte, que, segons els experts, s’adapta molt bé al clima mediterrani. Per ara, hi ha 400 usuaris donats d’alta en aquesta plataforma en la que enviaran imatges. A més, es vol trobar la manera de reduir l’expansió de l’eruga, mentre que l’insecte ja ha arribat a altres punts de la península.
L’eruga boix, un insecte provinent del Japó
L’eruga boix és una espècie d’arna que prové de l’Àsia oriental, especialment de països com ara el Japó o la Xina. És una espècie invasora a tota Europa i s’alimenta de fulles de boix, arbust típic dels boscos de Catalunya. Segons alerta el CREAF, la capacitat devoradora de l’eruga fa que aquests arbres sovint no es puguin recuperar de l’atac.