Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un volcà en erupció

Entra en erupció el volcà Cumbre Vieja de La Palma

Les autoritats han ordenat l'evacuació de persones amb mobilitat reduïda i d'alguns animals

El volcà de la Cumbre Vieja, a l'illa de La Palma (Illes Canàries) ha entrat aquest diumenge, 19 de setembre, en erupció. A mig matí, ja havia entrat en fase preeruptiva i s'havien començat a preparar les primeres evacuacions. 

Als voltants d'un quart de quatre de la tarda d'aquest diumenge, s'ha començat a veure fum i lava que sortien del volcà de l'illa.

Augment de l'activitat sísmica

Durant les últimes setmanes, l'activitat sísmica de l'illa havia anat en augment de mica en mica. Aquest mateix diumenge s'han registrat alguns terratrèmols i, cada vegada, de magnitud més forta, segons l'Institut Cartogràfic Nacional (IGN). El més fort s'ha registrat durant aquesta passada matinada, amb una magnitud de 3,6 en l'escala Richter.

De fet, els últims tremolors han provocat alguns despreniments en alguns vessants de l'illa. L'IGN, que controla la situació, ha alertat aquest diumenge que el volum de magma sota l'escorça de l'illa podria haver augmentat. Es calcula que podria haver-hi fins a onze milions de metres cúbics de magma.

Davant d'aquesta situació, les autoritats mantenen el nivell d'alerta per erupció volcànica i s'han ordenat les primeres evacuacions. Els primers que s'han assistit són les persones amb mobilitat limitada i els animals d'algunes localitats del sud de l'illa. 

Es tracta de mesures preventives perquè, en cas d'erupció, les persones amb més risc ja no estiguin en perill. En cas que la situació es compliqui, les autoritats podrien ordenar més desallotjaments.

Durant el dissabte, el Comitè Científic del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànic (Pevolca) alertava d'aquest fet. Avisava en un comunicat que en les pròximes hores podria augmentar la intensitat i freqüència dels sismes. Podria afectar, fins i tot, a les edificacions i a les zones muntanyoses de l'entorn de Puerto Naos.

Els senders i pistes forestals d'una part de l'illa, s'han tancat per ordre del Cabildo. Les localitats més afectades pels últims tremolors han estat Fuencaliente, El Paso, Los Llanos de Aridane i Villa de Mazo.

En total, des de la matinada de divendres, s'han detectat 25.000 terratrèmols a La Palma. És un eixam sísmic que ha augmentat significativament l'activitat de l'illa i que fa preveure que el volcà pugui entrar en erupció. 

Els científics ja han detectat una deformació de fins a 15 cm en el terreny de l'illa. Creuen que seguiran en les pròximes hores i no descarten altres canvis observables des de la superfície. 

Entre aquests, per exemple, hi hauria els canvis anòmals de temperatura i el canvi d'olor i el color de l'aigua. També podria produir-se un canvi en el comportament dels animals.

Mesures preventives a La Palma

A l'espera de veure com evoluciona la situació a La Palma, la Unitat Militar d'Emergències (UME), ja s'ha instal·lat a la zona. Es començarà a evacuar les persones que tinguin mobilitat reduïda, així com a alguns animals. Es desconeix encara si se'ls traslladarà a altres zones de l'illa o a una altra.

El Cabildo ha decidit tancar els senders i pistes forestals dels municipals més afectats. També s'ha suspès la jornada de caça menor en aquests mateixos municipis.

A més, s'ha tancat l'Àrea Recreativa del Refugi del PIlar, el Centre de Caños de Fuego i l'accés a la Cova de les Palomes. Tampoc es pot accedir a la resta de coves i cavitats que s'ubiquen a la zona d'alerta.

La carretera LP-214, coneguda com a carretera de Los Brecitos, també s'ha tallat al trànsit. Probablement sigui per alliberar la via i així permetre la circulació dels vehicles d'emergència en cas que sigui necessari.