Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La plataforma marina del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons

Escal UGS, i els seus dos principals directius, a un pas d'anar a judici pel projecte Castor

El jutge de Vinaròs els imputa un suposat delicte ambiental

La plataforma marina del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons
La plataforma marina del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons | ACN

El titular del jutjat número 4 de Vinaròs, Javier Verdeguer, deixa a les portes del judici oral la societat Escal UGS, el seu president, Recaredo del Potro, i el conseller delegat, José Luis Martínez Dalmau, pel projecte Castor.  Després de quatre anys i deu mesos de diligències prèvies d'investigació, el jutge ha incoat el procediment abreujat imputant-los un suposat delicte ambiental.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

El jutge exonera els funcionaris i càrrecs polítics investigats del delicte de prevaricació ambiental. Al marge de la presumpta responsabilitat societària d'Escal UGS, la concessionària del magatzem de gas submarí, del Potro i Dalmau s'enfronten, en el cas que acabin anant a judici i siguin declarats culpables, a penes màximes de penes de fins a nou anys de presó per aquest tipus delictiu, motiu pel qual s'obre el procediment abreujat.

El jutge creu que existeixen suficients «indicis racionals de criminalitat» per imputar-los  un cop practicades les declaracions d'investigats i testimonis, aportades les pericials així com analitzats els atestats del Seprona de la Guàrdia Civil, l'informe del MIT i la resta documentació que figura en la causa.

Relació entre les injeccions de gas i els terratrèmols

En cap cas posa en qüestió la relació entre les injeccions de gas i els terratrèmols que l'empresa promotora ha intentat desvincular sense èxit  i que experts com el geòleg i professor de la UB Josep Giner o el catedràtic de la Complutense, Luis González de Vallejo, entre d'altres, van corroborar i evidenciar, entre altres llocs, en les seves compareixences davant la comissió d'investigació del Parlament.

Així doncs, el jutge instructor considera que s'ha vulnerat la Llei de protecció del Medi Ambient. Es van produir «a la zona un total de 519 sismes», una xifra que un informe científic va elevar fins als més d'un miler, així com «danys de diversa consideració en infraestructures civils generant una situació de perill potencialment catastròfic que es va prolongar fins que finalment l'administració va acordar el cessament de l'activitat». 

La interlocutòria recorda, fins i tot, que el gas continua encara emmagatzemat sense que sigui possible extreure'l en condicions de la seguretat. També relata i relaciona els danys que els terratrèmols van produir en nou habitatges de les poblacions properes com Vinaròs, Sant Carles de la Ràpita, Amposta i Sant Mateu, que en el cas més elevat arriben als 5.183 euros, segons la valoració pericial.

  

El projecte Castor continua encara amb altres fronts judicials oberts, especialment després que el Tribunal Constitucional i el Suprem anul·lessin el mecanisme de finançament aprovat pel govern del PP per tancar les instal·lacions i indemnitzar la constructora ACS amb 1.350 milions d'euros. Els bancs que van prestar els diners a compte de la factura de gas dels consumidors han de tornar les quotes cobrades, així com el manteniment pagat a l'empresa Enagás, encarregada de la hibernació, fet que ha provocat l'obertura de nous contenciosos contra el govern espanyol. Sumant els interessos financers en litigi i les despeses generades, el Castor podria arribar a suposar un forat de 3.300 milions d'euros.