Tren dels Llacs, a la Pobla de Segur

Una escapada al Pallars Jussà

Descobrir el Pallars Jussà és sinònim de gaudir del Pirineu més acollidor

Terra de valls pirinenques, rius i extensos prats, el Pallars Jussà esdevé un dels territoris pirinencs més atractius i accessibles de visitar.

Dinosaures, castells i natura

Sigui amb passejades tranquil·les, excursions a cavall o en bicicleta, esports aquàtics i d’aventura, descobrir el Pallars Jussà és sinònim de gaudir del Pirineu més acollidor, entorns naturals únics, impressionants castells medievals i el llegat dels dinosaures que van habitar aquestes contrades fa 65 milions d’anys.

Com arribar al Pallars Jussà

Tot i ser una comarca de l’Alt Pirineu, el pas dels rius i les seves conques han fet del Pallars Jussà una terra força accessible i de bones comunicacions amb les comarques circumdants.

La carretera C-13 segueix el curs natural de la Noguera Pallaresa, travessant les principals poblacions de la comarca des del seu pas a la Serra del Montsec, a la Noguera, fins a la Pobla de Segur; on es bifurca en l’N-260 en direcció l’Alta Ribagorça al nord-oest, i el Pallars Sobirà, al nord-est.

Mapa del Pallars Jussà
Mapa de les carreteres del Pallars Jussà | Lleidatur

D’altra banda, des de Tremp surten dues carreteres comarcals que connecten la capital amb les poblacions de l’oest i l’est, fins a arribar a la Ribagorça aragonesa, i a l’Alt Urgell i la Noguera, respectivament.

Pel que fa al transport públic, el Pallars Jussà compta amb una línia ferroviària que connecta Tremp i la Pobla de Segur amb Lleida; una bona opció per endinsar-se a la comarca si no volem utilitzar el vehicle privat. De la mateixa manera, la xarxa d’autobusos es complementa amb la línia ferroviària, cobrint en bona part les hores en què no hi ha disponibilitat de tren; a més de proporcionar connexions diàries amb Barcelona.

Com a singularitat, una manera diferent endinsar-se al Pallars Jussà, és fer-ho amb el Tren dels Llacs. Un tren adaptat amb grans finestres i de dimensions reduïdes que a través de la línia Lleida - La Pobla de Segur, ofereix la possibilitat d’observar relaxadament la bellesa del paisatge, des dels camps de fruiters i embassaments, a les esglésies i els castells fronterers.

Quan anar al Pallars Jussà

Si bé es tracta d’una comarca pirinenca i, per tant, cal estar atent a les previsions meteorològiques i a l’estat de les carreteres a conseqüència de la neu i les glaçades, el Pallars Jussà és fàcilment accessible i agradable de visitar durant tot l’any.

Veure el contrast dels prats verds a l’estiu i completament blancs a l’hivern, així com els mateixos pobles i castells, es converteixen en un valor afegit que fan que la visita valgui la pena escollim el moment que escollim.

Persona amb kayak al Pallars Jussà
Anar amb kayak és una de les activitats més populars d'aquest lloc | Geoparc Conca de Tremp-Montsec

Tanmateix, si bé és cert que l’immens patrimoni cultural és majoritàriament visitable tot l’any, aquells que vulguin gaudir de l’enorme oferta d’esports d’aventura, la fauna salvatge en la seva màxima activitat, o l’accessibilitat garantida a diversos punts d’interès com dòlmens i vestigis dels dinosaures, hauran d’esperar als mesos de bonança climatològica.

Allotjar-se al Pallars Jussà

L’important valor paisatgístic i patrimonial d’aquesta comarca rural, han fet que el turisme cultural, de natura i esports d’aventura s’hagin convertit en un dels puntals de la seva economia. Un fet que ha anat acompanyat de la proliferació d’una gran quantitat d’albergs, càmpings, apartaments, hostals i masies de gran qualitat.

Qualsevol de les opcions és garantia d’un entorn natural envejable, de tal manera que es pot escollir allotjament en funció del preu o de les característiques que necessitem; només tenint en compte que en cas que no viatgem en vehicle privat, podem estar condicionats per la ubicació seleccionada de cara a realitzar activitats.

Gastronomia al Pallars Jussà

Terra de ramaders, la gastronomia del Pallars Jussà té un marcat caràcter carnívor i làctic derivat de l’explotació d’ovins i bovins, així com de la mateixa caça.

L’ovella xisqueta, raça autòctona catalana, ofereix una carn d’excel·lentíssima qualitat i de quilòmetre zero; com ho fa també la producció de vedella de la raça Bruna dels Pirineus. Mentre que, pel que fa als derivats làctics més preuats, trobem el formatge tupí, el serrat, el brossat o el llenguat.

Girella del Pallars
La girella del Pallars és un dels menjars típics de la regió | Casa Badia

Mereix també una menció especial la xarcuteria i la cansaladeria, on destaca molt especialment la girella, un embotit elaborat a base de menuts de corder i arròs amb més de 500 anys d’història. D’altra banda, l’apicultura fortament arrelada a la comarca, genera una gran varietat de mel i derivats per llepar-se’n els dits.

Pel que fa a la fleca i la pastisseria tradicional, la majoria de forns del Pallars segueixen elaborant el pa de manera artesanal, al mateix temps que produeixen coques, coques de recapte, panadons d’espinacs, o galetes autòctones d'excel·lentíssima qualitat.