Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Eva Granados i Salvador Illa.

La jugada que pot permetre al PSC aconseguir la presidència del Parlament

Un desacord entre la majoria independentista podria propiciar que Granados accedís a la presidència del Parlament

Eva Granados i Salvador Illa.
Eva Granados té una escletxa que li podria permetre ser la presidenta del Parlament. | ACN

Tothom ha atacat en les darreres setmanes Salvador Illa per plantejar de manera reiterada que no es dona per vençut i que vol presentar-se a la investidura malgrat que els números no li surten. El cert és que l'empresa és complicada, però Illa demostra tenacitat i té converses obertes amb totes les formacions excepte amb Vox que, si bé difícilment li donaran fruits per esdevenir president de la Generalitat, podrien facilitar-li una carambola que donés al PSC, i en concret a la seva viceprimera secretària, Eva Granados, la presidència del Parlament, tal com explica 'Nació Digital'.

Un desacord independentista podria propiciar que Granados acabés presidint la cambra

Hi ha un ingredient bàsic perquè es produeixi aquesta possibilitat que per ara és minsa però que va prenent forma amb el pas dels dies: la disconformitat entre els partits independentistes al voltant de qui ha d'ocupar el càrrec. La CUP sembla predisposada a assumir aquest rol parlamentari, si bé sembla que perd opcions Dolors Sabater en detriment d'altres noms dels anticapitalistes, com Carles Riera. ERC veu amb bons ulls que els cupaires assumeixin la presidència del Parlament, però això aixeca les ires d Junts per Catalunya.

El partit de Carles Puigdemont donava per fet que li corresponia la presidència del Parlament pel mateix criteri pel qual havia recaigut en ERC en les legislatures anteriors, i de fet té sobre la taula els noms de Laura Borràs i Meritxell Budó per ocupar el càrrec. La qüestió és si Junts acabaria cedint i donant suport a una eventual presidència del Parlament cupaire o bé si tensaria la corda fins al final i es resistiria a donar suport a la proposta.

En aquest supòsit, que caldrà veure si es produeix, és on el PSC tindria opcions. Cal recordar que accedeix a la presidència del Parlament el candidat amb més vots obtinguts. D'aquesta manera, el candidat de la CUP n'obtindria 42 (33 d'ERC i 9 de la CUP). JxCat podria presentar el seu propi candidat, que assoliria el suport dels seus 32 diputats, i és aquí on entra en joc la candidata socialista per al càrrec, Eva Granados, que només amb el suport de C's i el PP, a més dels propis, sumaria 42 vots, els mateixos que els de l'eventual candidat cupaire.

La balança la podrien decantar Vox i els Comuns

Per tant, els 11 diputats de Vox i els 8 de Catalunya En Comú Podem serien determinants per decantar la balança cap a un cantó o cap a un altre. Illa ja ha dit que no pensa negociar res amb la formació liderada per Ignacio Garriga, però si Vox decideix donar els seus vots 'gratis' a Granados, es convertiria en presidenta del Parlament. L'estratègia socialista passa, però, per negociar amb els Comuns i cedir-los un lloc a la mesa a canvi dels seus suports, una maniobra que també estudia fer ERC

En definitiva, a vuit dies per a la constitució del Parlament, totes les càbales estan obertes i el desacord entre les tres formacions independentistes posa en joc escletxes perquè el PSC accedeixi a la presidència de la cambra. Qualsevol moviment al tauler d'escacs en els propers dies serà determinant.