Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus celebra 40 anys convertida en un referent cultural de la ciutat i rodalia

L’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus obre el curs del seu quarantè aniversari

L’ex professor i ex director de l’escola, Joan Rom, ha inaugurat el curs 2019/2020 amb la conferència ‘D’on surten les escoles?’

L'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus celebra 40 anys convertida en un referent cultural de la ciutat i rodalia
L'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus celebra 40 anys convertida en un referent cultural de la ciutat i rodalia | Cedida

Aquest dimecres a la tarda ha tingut lloc l’acte d’obertura oficial del curs a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus. El centre celebra enguany el seu quarantè aniversari i és per aquest motiu que l’encarregat d’impartir la conferència inaugural ha estat l’exprofessor i exdirector de l’escola, Joan Rom, que ha pronunciat una xerrada sota el títol ‘D’on surten les escoles?’. L'acte ha tingut lloc a l'Espai Llimoner de l'escola i ha aplegat un nombrós grup d'alumnes i professorat del centre. 

[predef]reus-144[/predef]

En primer lloc, el director de l’Escola d’Art i Disseny, Quim Vilafranca, ha explicat que el centre ha estat des dels seus inicis «un centre de dinamització cultural en la societat de Reus i el seu entorn immediat». De fet ha indicat que durant els quaranta anys de vida el principal objectiu ha estat «la implicació de l’escola amb la ciutat i tornar al bell mig de Reus ha estat una alegria». «Això ha permès que l’escola sigui més coneguda i teixir aliances amb el teixit associatiu», ha reconegut Vilafranca.

El director de l’Escola d’Art i Disseny ha recordat que el lema del centre és que «l’alumne afavoreixi la seva autonomia operativa i la seva capacitat crítica» i ha lloat el paper de Joan Rom durant aquests 40 anys. «Hem escollit a Joan Rom perquè ha estat el fil conductor de la majoria d’anys de l’escola. No és només un ex company, per molts nosaltres ha estat un mestre, ens ha introduït al món de la docència i la visió crítica de l’art. A més, ens ha anat inculcant aquesta principal raó de ser del centre educatiu». 

El conferenciant, Joan Rom, ha posat en valor la  tasca de l’Escola d’Art i Disseny.  En primer lloc, ha explicat que en l’emplaçament actual, situat al carrer del Vent, hi va haver amb anterioritat la primera seu del centre sota el nom «Escola Taller Art». Segons Rom, l’edifici era «molt diferent» i tenia un element que li donava un caràcter molt especial, un pati central que donava vida al centre.

L'acte ha tingut lloc a l'Espai Llimoner de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus
L'acte ha tingut lloc a l'Espai Llimoner de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus | Adrià Morte

Pel que fa a la inauguració de l’escola, ha comentat que l’any 1979, quan van començar les classes, es van matricular 140 alumnes en el primer curs i que van ser uns anys d’activitat molt intensa. Per una altra banda, Rom ha destacat un dels noms claus de la història del centre: el reusenc Ramon Ferran.

Joan Rom ha explicat que en els inicis de l’escola hi va haver  tres canvis importants: la creació del premi beca artistes joves l’any 1979, l’aposta decidida per l’art contemporani a favor del Centre de Lectura amb diverses exposicions l’any 1981 i l’aparició d’un nou col·lectiu d’art que «va aixecar moltes butllofes en els sectors artístics de la ciutat». 

Pel que fa en els darrers anys, ha posat en valor l’ampliació de l’oferta educativa, la incorporació de nou professorat i l’impuls de la Diputació de Tarragona. El conferenciant també ha destacat la figura del professor i de l’alumne dins de l’aula i ha assegurat que «és en l’aprenentatge on l’individu troba l’amplificador de la vida i el permet viure d’una manera més rica i conscient».

Joan Rom ha impartit una conferència sota el títol 'D'on surten les escoles?'
Joan Rom ha impartit una conferència sota el títol 'D'on surten les escoles'? | Adrià Morte

Finalment, Joan Rom ha desitjat a alumnes i professors un curs molt profitós i que siguin molt feliços. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha conclòs l’acte destacant el paper de les dones en la societat actual com també en el món de l’art  i ha destacar que l'escola s'ha convertit en un espai cultural de primer ordre a la ciutat de Reus i rodalia. «El nostre objectiu és que, al mateix temps, els coneixements en disseny i art que s'hi generen s'acabin convertint en un motor, en un revulsiu que contribueixi a l'enriquiment social i cultural del nostre territori».

Els estudis

L'escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus va començar l'activitat el 1979 al mateix emplaçament on es troba actualment, si bé posteriorment va canviar de seu, i el 2014 va tornar al seu lloc d'origen, en un edifici ampliat i totalment rehabilitat. L'impulsor principal del centre va ser l'artista reusenc Ramon Ferran. L'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Reus  compta actualment amb més de 260 alumnes, repartits entre els diferents cicles formatius de grau superior (Gràfica audiovisual/perfil professional infografia 3D; Videojocs i entorns virtuals; Arquitectura efímera; Disseny d'interiors; Projectes i direcció d'obres de decoració) i els monogràfics  (Fotografia; Creació pictòrica; Narrativa i tecnologia audiovisuals; Iniciació a la pintura; Història de l'Art; Iniciació al gravat; Dibuix de model del natural; Pack Adobe).