El projecte 'Petits/es investigadors/es' ha arrencat a les escoles de Cambrils de la mà de l'Associació AECC — Catalunya Contra el Càncer, en el marc del Programa d'activitats en matèria de Salut i Igualtat organitzat pel Departament de Salut Pública de l'Ajuntament de Cambrils.
La iniciativa, que es desenvolupa per primer cop al Camp de Tarragona, està adreçada als alumnes de segon de primària, amb l'objectiu d'acostar els infants a la investigació a través de persones voluntàries que ensenyen una sèrie de conceptes científics a través d'explicacions teòriques i experiments pràctics.
Entre l'equip voluntari d'investigadors, hi haurà tant professionals de l'equip científic de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, comjoves universitaris de carreres científiques.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Ciència adaptada als infants
Les activitats, d'una hora de durada, comencen amb una explicació adaptada sobre el càncer i la importància de la recerca com a eina imprescindible per combatre aquesta i qualsevol malaltia a través dels medicaments, tot despertant l'esperit crític de nenes i nens amb preguntes per a reflexionar.
A continuació, l'aula es converteix en tot un laboratori, amb bates, ulleres i provetes, els xiquets simulen l'elaboració de nanocàpsules (esferes de gel amb líquid en el seu interior que permet l’alliberament controlat de fàrmacs, fent més efectius els tractaments i aconseguint millors resultats per a la persona pacient), tot apropant-los al concepte de la nanotecnologia, una eina clau en la lluita contra el càncer.
Finalment els alumnes construeixen (amb gominoles i escuradents) d’un model de ful·lerè a través d’un joc. El ful·lerè és una molècula composta de carbó amb forma geomètrica similar a un hexàgon, de la qual s’ha estudiat el seu potencial ús medicinal.