Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
escola-art-i-disseny-tarragona

Les Escoles d'Art i Disseny ofereixen més d'una desena d'opcions professionals per al futur

Els seus Cicles Formatius de Grau Superior combinen la teoria i la pràctica perquè els alumnes mantinguin un contacte amb el món laboral des del seu inici

escola-art-i-disseny-tarragona
Classe de disseny a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona | Cedida

Les Escoles d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona ofereixen estudis de Gràfica Interactiva, Fotografia i Arquitectura Artística, entre d'altres. Aquest curs, a més, s'ha introduït un de nou, el de  Videojocs i entorns virtuals. La seva elevada demanda i la vigència d'aquest sector en l'actualitat, han dut a plantejar la seva incorporació en el programa. Tots aquests són Cicles Formatius de Grau Superior que preparen a tots els alumnes per al món laboral.

L'oferta educativa dels Cicles Formatius de Grau Superior de la Diputació és d'onze cursos, entre els quals podreu trobar opcions d’allò més atractives i instructives pel futur professional. A més, tots ells combinen la part de formació teòrica amb col·laboracions amb empreses i projectes diversos. Aquest tret permet que tots els alumnes s’endinsin en el món professional de les arts plàstiques i el disseny des d’un principi, augmentant així la qualitat de la seva formació i facilitant la seva inserció laboral en un futur.

escola-art-disseny-tarragona-reunio
A l'Escola d'Art i Disseny de Tarragona s'ofereixen set cursos diferents | Cedida

 

L’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona acull els cicles formatius de grau superior en Gràfica Interactiva, Animació, Gràfica publicitària, Il·lustració, Fotografia, Arts aplicades al mur i Joieria artística.  L’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus, d'altra banda,n'acull quatre, que són el d’Arquitectura Artística, de Projectes i Direcció d’obres de decoració, d’Infografia i de Videojocs i entorns virtuals.  Aquest últim és la gran novetat d'enguany, el qual ha tingut una gran acollida entre els alumnes.

escola-art-reus
Interior de l'Escola d'Art i Disseny de Reus | Cedida

Segons la normativa del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, es pot accedir a qualsevol dels Cicles Formatius de Grau Superior esmentats anteriorment de dues maneres. La primera és amb accés directe, la qual permet la matriculació de l'alumne en qualsevol de les modalitats oferides. La segona és a través de les  proves d'accés, les quals requereixen matriculació prèvia, que tindrà lloc entre el 15 i el 25 de març. En ambdós casos, l'alumnat haurà de matricular-se al Cicle Formatiu de Grau Superior en el qual estigui interessat, la preinscripció dels quals es podrà fer al pròxim més de maig.

Cicles Formatius de Grau Superior que endinsen als alumnes en el món professional de l'art i les arts plàstiques

Gràfica Interactiva. Permet assolir la capacitat de desenvolupar  projectes de gràfica interactiva aplicats a diferents àmbits, com el disseny i desenvolupament web, la producció de continguts interactius, l’accessibilitat, la usabilitat i el disseny d’interfícies.

Animació.  Ofereix crear, gestionar i supervisar projectes audiovisuals d’animació, aplicar tècniques d’animació a qualsevol  projecte gràfic, artístic, publicitari i/o de ficció i incorporar moviment als elements que conformen una peça de comunicació visual.

Gràfica publicitària. És una  formació global en les àrees del disseny gràfic  —imatge corporativa, cartellisme, disseny editorial, publicitat, senyalística, packaging i il·lustració—. S’obtenen les eines per dur a terme les fases d’un projecte de comunicació visual, assolint els objectius plantejats a davant qualsevol repte de comunicació visual.

Il·lustració.  Forma als alumnes com a professionals de la il·lustració, capacitats per la creació d’imatges aplicables a editorials, material didàctic, premsa, publicitat, disseny gràfic i producció de cinema i animació. Els permetrà actuar amb creativitat i personalitat, aplicant criteris d’anàlisi conceptual i la correcta resolució tècnica.

Fotografia. Permet  expressar-se en el llenguatge fotogràfic, dominar els processos de la realització fotogràfica, les funcions tècniques, expressives i operatives de la fotografia, conèixer les eines i planificar i desenvolupar projectes de fotografia adaptant-se als canvis tecnològics.

escoles-art-i-disseny-reus
Projecte exposat a l'Escola d'Art i Disseny de Reus | EADR

 

Arts aplicades al mur.  Proposa aprofundir dins la creació i producció de pintures en tota mena de materials i suports, en la reproducció i recreació d’obres, en les instal·lacions artístiques, com les escenografies attrezzo i l’ornamentació per a  teatre, cinema, televisió, multimèdia, infografia i espais de representació i expressió artística.

Joieria. És un mitjà d’expressió artística, una manera de creació i comunicació integrada en els corrents de l’art i el disseny contemporanis.  La formació de Joieria artística proporciona un bon nivell artístic i tecnològic que permet realitzar amb eficàcia tota classe de peces de joieria, per entrar en l’àmbit de la joieria d’art.

Infografia 3D.  Capaciten l’estudiant per  explicar, comunicar, presentar i promocionar treballs tridimensionals  de forma virtual, sintetitzant dades, teories, estratègies en un únic instrument explicatiu, les infografies. A través d’un disseny gràfic atractiu, es poden convertir en un  element de màrqueting  destinat a les xarxes socials, al periodisme web, etc.

Projectes i Direcció d’obres de decoració (PIDOD).  Permet analitzar i desenvolupar els projectes d’obres de decoració, valorar en cada treball els aspectes plàstics, artístics, tècnics, organitzatius i econòmics, i investigar les formes, els materials, les tècniques i els processos artístics relacionats amb la decoració.

Arquitectura efímera.  Capacita per desenvolupar els processos de la projecció de l’arquitectura efímera, i dirigir i coordinar el projecte i realitzar els treballs. Forma en el desenvolupament i direcció de projectes d’arquitectura efímera, la investigació de formes, materials i processos, i l’anàlisi de la documentació pròpia d’aquest camp professional.

El món dels videojocs i la creació virtual és una de les opcions més innovadores

Amb els estudis de Videojocs i entorns virtuals s’aprèn a  idear i elaborar projectes interactius i audiovisuals vinculats als diferents processos de producció d'aquest àmbit. S’aprofundeix dins el món de la creació virtual, mitjançant les tècniques narratives, les gràfiques i els estils més adequats a les especificacions narratives i les tècniques, amb el nivell de qualitat exigible professionalment.

Aquests estudis s’han iniciat a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus aquest curs, ampliant l’oferta especialitzada en formació artística que els centres de la Diputació imparteixen. Actualment és un sector emergent dins de l'àmbit de l'art i disseny, motiu pel qual, des de la Diputació, es vol donar la possibilitat a tots aquells alumnes que hi estiguin interessats de poder formar-se de manera professional dins del mateix Camp de Tarragona.

videojocs-i-entorns-visuals-escola-art-disseny-tarragona
El cicle de Videojocs i Entorns Visuals permeten aprofundir en el món virtual | Cedida

 

Les Escoles d'Art i Disseny acullen nombroses activitats formatives complementàries

A part dels diferents Cicles Formatius de Grau Superior, les Escoles d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona i de Reus ofereixen un ampli ventall d’activitats per tal que els alumnes puguin complementar la seva formació. Així doncs, són diverses les jornades celebrades en ambdós centres, les quals potencien el networking entre alumnes i altres professionals del disseny i les arts plàstiques i, fins i tot, els endinsa en el món dels concursos i reconeixement dels seus propis treballs.

L’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona compta amb els reconeguts Premis Taronja, que aquest any han celebrat la seva desena edició. Són uns guardons que  reconeixen els millors projectes dels set cicles formatius de grau superior que ofereix el centre. Així doncs, els alumnes tenen una forta motivació per tal de  situar-se entre els més destacats de l’Escola d’Art i Disseny. Enguany, en la seva celebració, es va inaugurar una exposició  en la qual es mostraven tots els treballs guanyadors i una selecció dels millors projectes finals i projectes finalistes dels premis, apel·lant així al treball i esforç diaris que cadascun dels alumnes dediquen dia rere dia.

premis-taronja-escola-art-disseny
Edició dels Premis Taronja a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona | Cedida

D’altra banda, l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Reus, també acull un esdeveniment d’elevat reconeixement. Es tracta de les  Jornades de Disseny Yazoo, les quals acullen conferències de professionals del món de l’art i el disseny. L’objectiu principal d’aquestes és  apropar a l’alumne a l’experiència professional real en el mercat laboral actual, contribuint així al seu procés formatiu.  Així doncs, dissenyadors i arquitectes d’elevat reconeixement internacional s’endinsen en l’Escola per tal de donar a conèixer les seves experiències professionals i punts de vista vers el món de l’art i la creació.

Aquest any han celebrat la seva 15a edició, la qual ha comptat amb professionals com Joan Martí, dissenyador i artista conceptual; Ignasi Bonjoch, interiorista;  Carla Doyle, game developer; i C. Raurell i J. Astallé, arquitectes, entre altres.

jornades-disseny-yazoo-reus
Aquest any s'ha celebrat la XV edició de les Jornades de Disseny Yazoo a Reus | Cedida