Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de recurs d'una escola bressol

La reobertura d'escoles passa de llarg per a l'educació especial: «Tornem a ser els més oblidats»

Educació treballa en un pla específic | Els primers centres podrien reobrir al juny

Aspecte d'un passadís de l'escola Cèsar August de Tarragona, buit d'alumnes
El retorn parcial a les escoles previst per a aquest dilluns no afecta els centres d'educació especial | ACN
 

Aquest dilluns, 1 de juny, és el dia encerclat en vermell al calendari de centenars de famílies —mares, pares i alumnes— amb alguna anotació al costat similar a la de 'tornada a les aules'. Una tornada a classe parcial, d'un percentatge reduït de menuts i amb més limitacions i restriccions que mai, però tornada al cap i a la fi. Un retorn, però, incomplet. I l'exemple més clar és el de les escoles d'educació especial, que no entren al pla de la Generalitat i encara no formen part de la desescalada  educativa.

Les famílies  dels infants amb necessitats especials no amaguen el seu descontentament  i demanen que l'executiu es mogui també en la seva direcció. «Els nens i nenes amb necessitats especials han estat el sector més oblidat, un cop més, durant el període de confinament», retreu la Raquel Aliagas, secretària de l'AMPA del centre d'educació especial Font del Lleó de Reus. «I ara, amb la desescalada  i reobertura, ens tornem a trobar en la mateixa situació», lamenta.

Les escoles d'educació especial segueixen tancades a l'espera del nou pla d'Educació

El Departament d'Educació confirma que està treballant «en l'elaboració d'un pla específic» per al retorn a les aules d'aquest alumnat «d'acord amb les seves condicions específiques de vulnerabilitat», si bé no s'avança a albirar terminis per conèixer-ne els detalls. Les famílies demanen celeritat. «Els nostres fills necessiten tornar a la seva normalitat  tan aviat com sigui possible», insisteix Aliagas.

Imatge de recurs d'una escola bressol
L'educació especial reclama un pla específic sobre la seva desescalada | Pixabay

Sobre la taula d'Educació es troba la possibilitat d'iniciar l'obertura d'alguns d'aquests centres en aquest mes de juny, sempre sota una prudència extrema. «Coneixem les necessitats de les famílies  i ens estem esforçant per tal que els casos en què el retorn és més urgent puguin beneficiar-se d'aquest retorn  tan aviat com sigui possible fer-ho amb seguretat», valora  Jordi Cartanyà, diputat a la Diputació de Tarragona i responsable de l'àrea de Centres d'Ensenyament de la demarcació.

La vulnerabilitat de l'alumnat amb necessitats especials els desmarca del protocol actual

Cartanyà exposa que «primer tornaran aquells alumnes  per als quals no suposa cap risc de salut fer-ho», atès que altres infants presenten patologies prèvies, dificultats respiratòries o problemes al sistema nerviós que els situa en una posició d'extrema vulnerabilitat. «Estem parlant també d'unes necessitats físiques i afectives molt importants i una gran complexitat per mantenir distàncies físiques», recorda, de manera que s'estan polint encara molts detalls que endarrereixen la reobertura.

«Pensem en aquells alumnes en què el confinament  està tenint un impacte molt negatiu per a la seva salut», recorda el diputat, «però no podem fer passes definitives endavant si no tenim garanties de seguretat  i protecció». Assegura, però, que hi segueixen treballant en el nou pla específic que aviat tindran enllestit. Un pla per a l'elaboració del qual les famílies demanen veu i participació activa.

«Preocupació, indignació i angoixa» davant la manca d'acció del Govern

Una altra de les veus més dures contra la gestió pública d'Educació és la de l'Associació Dincat, responsable de la gestió d'una seixantena d'escoles especials a tot Catalunya i enfocada a la integració social dels joves. «La manca d'informació sobre aquest pla específic ens genera molta preocupació i angoixa», han expressat, «perquè cal tenir molt presents aquestes necessitats especials del sector».

Imatge del conseller d'Educació, Josep Bargalló
Imatge d'arxiu del conseller d'Educació, Josep Bargalló | ACN

Des de Dincat no han amagat la seva «indignació» amb l'executiu, a qui acusen de «manca de compromís i col·laboració» amb escoles i famílies. Asseguren que el col·lectiu se sent «desemparat» i troben «del tot inacceptable» la gestió de la desescalada  que està fent Educació envers l'educació especial.

Setembre: s'anul·la l'educació compartida i perilla la integració social

La Raquel demana no escatimar «en recursos ni en personal» per garantir una  tornada òptima  dels alumnes d'aquestes escoles, i des de la Diputació accepten el compromís de «vetllar per una  educació especial preparada, segura i integradora» a les comarques de Tarragona. L'ens públic gestiona tres centres d'aquestes característiques al territori.

Un dels pilars que resten ara mateix més tocats, però, és el de l'educació compartida: la possibilitat de combinar centres especials i ordinaris per a desenes d'alumnes amb necessitats especials per tal d'afavorir la seva integració social  amb garanties. Aquesta opció, ara mateix, és descartada pel Departament de cara al curs vinent. Dincat retreu que «rebem la notícia amb sorpresa i sense cap mena d'alternativa sobre la taula».

Les famílies reclamen veu, les associacions volen alternatives sòlides

El diputat Cartanyà, però, calma les aigües. «El departament té clar que adaptar el sistema a la diversitat  dels nostres alumnes és bàsic i és fonamental per a nosaltres posar en marxa el Decret d'Inclusió que ho faci possible», recorda. Accentuar l'educació combinada i engrandir les portes dels centres ordinaris, sempre amb els reforços que calgui.

El director d'una escola, amb màscara rígida, atenent la mare d'un alumne a través d'una mampara
Les preinscripcions per al curs vinent, amb unes mesures de protecció inèdites | Laia Solanellas
 

«La situació actual, però, ens obliga a abordar urgències com la de garantir uns centres educatius  preparats per a la nova realitat de cara al setembre», assevera, fet que obre un escenari d'incerteses per a aquest nou model d'educació inclusiva que haurà de subordinar-se ara a les  restriccions sanitàries  per tothom conegudes.

Educació treballa amb la idea de reobrir  els primers centres especials durant el mes de juny, complementar el procés en els següents mesos i garantir una educació especial plenament operativa de cara al pròxim inici de curs del setembre. Les famílies demanen més informació i les associacions  del sector insisteixen que «les alternatives i la flexibilitat» ho són tot per al futur immediat dels centenars de famílies afectades. L'educació especial de Tarragona es nega a ser la gran oblidada de la desescalada.