El dissabte 8 de juny se celebra el renaixement del Castell Monestir d’Escornalbou. Entre altres intervencions, l’aigua potable arriba al monument per primer cop en la seva història, i la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya aprofiten per presentar a la ciutadania el conjunt d’actuacions incloses en l’Operació Baronia d’Escornalbou. Es tracta d’un projecte que té com a objectiu la posada en valor d’aquest castell monestir i el seu entorn com un atractiu natural, cultural, turístic i identitari del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya.
L’arribada de l’aigua potable vol simbolitzar el ressorgir d’aquest monument i el seu entorn, amb la qual cosa el lema de la jornada és «Escornalbou reneix». Una aigua absolutament necessària per tal que el Castell Monestir d’Escornalbou pugui fer el salt endavant que li reclama el seu potencial intrínsec. Una fita històrica per al monument, que ha de permetre una millora de l’atenció i el servei als visitants.
Les institucions impulsores de les actuacions són la Diputació de Tarragona i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el suport dels set municipis de la Baronia: l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, La Torre de Fontaubella, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes i Vilanova d’Escornalbou. L’Operació Baronia d’Escornalbou és un projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu en creixement i ocupació, eix 6.
La festa se celebrarà dissabte, 8 de juny
La tarda del dissabte 8 de juny s’han programat un seguit d’actes oberts a tothom en diferents espais d’aquest castell monestir, a la comarca del Baix Camp. A partir de les 18.00 hores, hi ha prevista la benvinguda a tots els veïns i veïnes dels set municipis de la Baronia, i a tots aquells que vulguin sumar-s’hi. L’església del castell monestir acollirà, en primer lloc, la presentació de les actuacions de recuperació i millora que ja s’han dut a terme fins ara i les que estan previstes, dins del conjunt integral de l’Operació Baronia d’Escornalbou.
Seguidament, s’obrirà l’aixeta (per la qual rajarà aigua potable per primer cop a la història) que simbolitza el renaixement del monument i el seu entorn, i es donarà el tret de sortida a la part més festiva de la celebració, amb la presència d’elements festius dels municipis que integraven l’antiga Baronia. Així doncs, hi ha prevista la participació del gegant Melitón i el Bou de l’Argentera, els gegants i grallers de Colldejou, els gegants «Els Cubanus» i els capgrossos de Duesaigües, els capgrossos Teixeta i Teix de Pradell de la Teixeta, i la colla de capgrossos, grallers, timbalers i la Canyes de Riudecanyes.
Els treballs fets fins ara
Abans de la presentació (a les 17.00 hores), aquells que ho vulguin podran descobrir les millores que s’han fet en l’ordenació de l’entorn, que ha consistit en la restauració de tot un seguit d’antigues construccions (coberts, corralines, corrals i cases), amb la idea d’afavorir la interpretació tant de l’antiga vida monàstica com secular d’aquest espai. A més, s'hi han fet treballs per adequar l'espai exterior de les muralles i les balmes, alhora que s’han recuperat basses i aljubs. D’altra banda, s’ha finalitzat la intervenció més destacada i simbòlica d’aquest projecte, en la seva fase inicial, que ha estat la pujada de l’aigua potable al castell des del municipi de l’Argentera.
Un projecte que continua
El renaixement d’Escornalbou, però, no queda aquí. El projecte consta d’altres fases, que s’executaran al llarg de 2019 i 2020, i que, entre altres intervencions, preveuen la posada en marxa d’una aula de formació forestal, la recuperació i millora dels camins i senders que comuniquen les set poblacions amb el castell monestir d’Escornalbou, la restauració de l'església i de la torre, la consolidació de l’estructura de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències, i la creació d'un espai d'acollida de visitants i d'una àrea de repòs.
A més, també hi ha previstes diverses actuacions de restauració del castell monestir per a usos culturals, que comptaran amb el finançament del Ministerio de Fomento, dins el programa 1,5% Cultural.
Un mirador excepcional
El Castell Monestir d’Escornalbou és un monument visitable del qual en són copropietaris la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. La muntanya d’Escornalbou, que dóna nom a aquest petit territori, ha estat històricament un mirador excepcional sobre la Mediterrània, amb unes vistes impagables. Restes neolítiques, iberes, romanes, musulmanes i cristianes posen de manifest que la muntanya ha estat habitada al llarg dels segles, cobdiciada com a torre de guaita.
Un territori rural, el de la Baronia d’Escornalbou, que té la seva icona en el castell monestir, construït al segle XII, en el mateix moment que alguns dels monestirs medievals més cèlebres de Catalunya, fruit de la repoblació del territori arran de la conquesta cristiana.
Malgrat la seva importància cultural i el seu potencial turístic, hi ha consens al voltant del fet que Escornalbou és encara un gran desconegut per a una gran part de la població. El nombre de visites guiades a l’interior del castell monestir d’Escornalbou s’ha mantingut al voltant dels 17.000 a 20.000 visitants durant els darrers anys. Pel que fa a dades relatives a visites al castell, en destaca la visita del turista francès, que representa el 45% de tots els turistes estrangers que entren al castell.