Al carrer de Vidal de Reus hi ha l'església protestant més antiga de l'àrea metropolitana de Tarragona. Hi és des de l'any 1880, tot i que la seva comunitat es va constituir el 1876. Després de 140 anys ocupant el mateix espai, aquesta tardor s'hauran de traslladar per mantenir l'activitat religiosa i social.
«Reformada, metodista, ecumènica i oberta», així defineix l'església el pastor Narcís de Batlle. «Som una quarantena de persones, majoritàriament gent gran», explica. Fa dotze anys que és al temple, i en fa més de set que n'és el pastor oficial, alhora que també és organista a dues parròquies catòliques.
Precisament pel caràcter protestant de l'església, com sol passar amb aquesta branca del cristianisme, l'edifici en si no evidencia l'activitat que s'hi duu a terme a dins. Sense les façanes habituals de les esglésies catòliques, els cartells de la porta són l'única pista de l'activitat que hi ha al darrere, i que no es limita a la religiosa, sinó a tot el sentit d'una comunitat.
L'església protestant més antiga de la regió es trasllada
L'església s'ubica a uns baixos del carrer de Vidal, un espai que ara ha de deixar. L'immoble no va passar la Inspecció Tècnica d'Edificis i, tal com explica el pastor Narcís, «s'hi han de fer unes obres monumentals, s'ha d'enderrocar i fer nou». És propietat de la congregació, però no compten amb la capacitat econòmica per invertir el que cal.
Així doncs, ja fa mesos que treballen per aconseguir un nou espai, amb opcions com una permuta perquè sigui un privat qui es quedi la propietat actual a canvi d'un altre espai on es pugui traslladar l'església protestant. Després de mesos de buscar, finalment han trobat el que serà el seu nou local.
L'església es traslladarà a l'avinguda de Marià Fortuny, entre els carrers de l'Abat Escarré i el del Canonge Bové. «Ara hem d'adequar el local i preparar-lo per poder reprendre-hi l'activitat», explica. Des del confinament, i mentre hi ha hagut mesures restrictives, l'activitat de la comunitat s'ha aturat, una situació que confien poder revertir aviat.
Precisament pel perfil dels fidels, fins ara no han reprès els oficis religiosos. El trasllat els servirà, si les condicions ho permeten, com a punt d'inflexió per tornar-se a trobar després de més de mig any. «No podem concretar cap data», admet el pastor Narcís, tot i que augura que cap a començaments d'octubre podrien tenir llest el nou temple. Serà llavors quan es plantejaran recuperar les activitats religioses, socials i comunitàries que es duien a terme, fins a mitjan març, al carrer de Vidal.