Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant

S'esgota la primera línia d'ajudes del Govern per a bars, restaurants i centres d'estètica

El Departament d'Empresa obrirà en els pròxims dies una segona línia dotada amb 50 milions d'euros

Imatge d'arxiu d'un cambrer servint uns plats en un restaurant
Els bars, restaurants i centres d'estètica catalans estan tancats des del passat 16 d'octubre. | Pixabay

Els 40 milions d'euros corresponents a la primera línia d'ajudes habilitada per la Generalitat per a donar cobertura a bars, restaurants i centres d'estètica s'ha esgotat. Així ho avança aquest dijous el diari 'El Periódico', citant fonts de la conselleria d'Empresa, tot assegurant que «en els pròxims dies» s'activarà una segona línia d'ajudes, dotada amb 50 milions d'euros. 

La primera línia d'ajudes, que beneficiarà un mínim de 26.666 empreses, amb un topall màxim de 1.500 euros, es va obrir el passat 28 d'octubre, amb un allau de sol·licituds que va col·lapsar el sistema. Una vegada solucionada aquesta incidència, el primer dia es van rebre unes 14.000 sol·licituds i en una setmana s'han esgotat els 40 milions d'euros. Cal recordar que aquestes ajudes, que s'atorgaran per ordre de sol·licitud, estan destinades a pal·liar la reducció d'ingressos provocada pel tancament decretat i poder costejar part del lloguer o els subministraments.

Amb aquesta segona línia, s'elevarà la cobertura d'empreses fins a uns 60.000. Segons ha explicat el Col·legi de Gestors de Catalunya, les ajudes s'abonaran entre els mesos de març i abril de 2021.

Els restauradors demanen canvis als ajusts del govern espanyol a l'hostaleria

D'altra banda, els gremis de restauració de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) es mostren indignats per la impossibilitat d'accedir a les prestacions per cessament de l'activitat que ha impulsat el govern espanyol. En un comunicat, lamenten que les mútues han interpretat que els bars i restaurants catalans no han tancat totalment, ja que la Generalitat permet la venda de menjar per endur.

A més, també denuncien que es dona el cas que els establiments que no tenen capacitat per oferir el servei de 'delivery' tampoc poden optar-hi. Així mateix, creuen que, aquells que sí que poden fer-ho, «mai tindran la demanda necessària perquè els hi surti a compte el negoci sense un suport econòmic extra». Per això reclamen un «replantejament» d'aquests ajuts.

Els gremis associats, com és el cas del Gremi d'Hostaleria i Turisme del Bages, asseguren que el menjar a domicili és una opció per «complementar» o «mantenir els bars i restaurants actius i connectats amb els clients». «És més una manera de demostrar que sempre hi som, que no pas un servei per guanyar-se la vida», asseguren. Per això, lamenten que, a banda de no poder acollir-se a la prestació de cessament d'activitat, es troben que «l'alternativa d'oferir 'delivery' no ens permet sobreviure».