El país segueix en estat d'alerta per la pandèmia de coronavirus. Mentre la població es troba confinada sense poder sortir de casa, el personal sanitari està al peu del canó lluitant per combatre el coronavirus i ajudant a totes aquelles persones que s'han vist afectades. Cada vegada falten més recursos als hospitals i la saturació s'incrementa davant l'arribada de més pacients.
Tot apunta que en els pròxims dies els casos augmentaran fins a arribar al pic de la corba de contagi. Per això, en aquesta situació crítica, és important seguir les indicacions per a evitar una sobresaturació dels centres hospitalaris, mantenir el confinament i la distància de seguretat són dues de les mesures bàsiques. Perquè els sanitaris el que menys necessiten és que hàgim d'anar en massa als hospitals.
Els sanitaris no aguantaran aquest ritme
«Si la situació s'allarga i empitjora, que tot apunta al fet que ho farà, no aguantarem». Aquestes són les dures paraules d'una doctora de l'Hospital Bellvitge de Barcelona que ha parlat amb ‘Naciódigital’. Diversos metges i infermeres han compartit els seus sentiments davant aquesta crisi sanitària amb aquest mitjà català i han explicat com és treballar actualment en un hospital: «Surts impactada per l'acumulació de persones i per la gravetat de la malaltia».
Muchos trabajadores de varios centros hospitalarios comparten la misma inquietud ante esta crisis sanitaria y creen que no lograran dar abasto si la situación se alarga. Además, explican que tras llevar durante horas las gafas de protección, al terminar el turno todos tienen las caras rojas e hinchadas: «Se me quedó grabada la cara de una compañera que el sábado por la noche me dijo que no sabía cuánto iba a aguantar así», ha explicado una enfermera de la UCI del Hospital Vall d’Hebron.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Falten mesures de seguretat i recursos
No és l'única que corrobora el nivell de la situació. Una altra sanitària explica que intenten mantenir-se emocionalment aïllats dels pacients: «Prefereixo centrar-me només a estar al peu del canó perquè si no seria més complicat», a més, recomana prevenir i cuidar la salut pròpia abans de «cremar-se». De fet, són molts els sanitaris que sofreixen ansietat perquè han de treballar estretament amb els malalts: «La pressió ha crescut molt i més sabent que tenim números de caure nosaltres també».
A més, critiquen la falta de recursos: «Estem reciclant màscares d'un dia a un altre i no és recomanable» i afirmen que les mesures d'aïllament són insuficients entre el personal: «L'única cosa que ha canviat és la distància que mantenim a l'hora de menjar».
Día 1. Mascarilla FPP2 para positivos y sospechosos.
Día 4. Mascarilla FPP2 solo para positivos.
Día 7. Mascarilla FPP2 solo si se generan aerosoles.
Día 10. Mascarilla FPP2? Dónde vas con eso!? Toma esta hecha de sábanas recortadas.— Enfermera Saturada (@EnfrmraSaturada) March 15, 2020
Lo realmente triste de todo esto es ver cómo a medida que se acaban los recursos, nos van cambiando los protocolos como si fuésemos imbéciles.
No me extraña que digan que van a necesitar tanto personal... con esta protección, desde luego que sí.— Enfermera Saturada (@EnfrmraSaturada) March 16, 2020