L’Espai Gerhard serà una realitat aquest 2021. El projecte neix com una iniciativa conjunta entre l’Institut d’Estudis Vallencs i l’Ajuntament de Valls, amb la complicitat de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, i aquest nou equipament cultural té com a objectiu principal la generació de coneixement a partir de la figura del compositor vallenc Robert Gerhard i el seu apropament a la ciutadania, a través de continguts, activitats i esdeveniments participatius.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
De fet, l’IEV, una entitat cultural de referència de la comarca de l’Alt Camp, fa anys que treballa proactivament per posar en el lloc que es mereix la figura i l’obra del compositor, i d'ençà que l’any 1987 va rebre la primera donació documental per part de la seva família, «l’entitat ha insistit en la preservació de tot aquest material, en la seva difusió i la promoció de la recerca a l’entorn del compositor», expliquen des de l’IEV.
Així, aquesta tasca ha comportat que el personatge sigui cada cop més conegut i els seus fons més valorats entre els estudiosos, fent de Valls un punt de consulta indispensable al costat de Barcelona, amb la Biblioteca de Catalunya i Cambridge.
Sant Roc, un espai d’art contemporani
El projecte està comissariat per Rosa Pera, crítica d’art, docent, assessora en gestió cultural i comissària d’art contemporani, i s’ubicarà a la capella de Sant Roc. En aquest sentit, l’espai compta amb una tradició sòlida com lloc expositiu d’art contemporani, i segons Pera, «amb aquesta proposta s’estableix una línia de continuïtat basada en la idea d’avantguarda i reflexió que impregna aquest espai des dels anys 80 de passat segle XX».
En aquesta línia, afegeix, que l’Espai Gerhard «reunirà el cos de treball del compositor i el contextualitzarà en diferents escenaris amb itineraris conformats per objectes, gravacions sonores, documents gràfics i audiovisuals i Robert Gerhard serà el guia de tots i cadascun, a través de la seva obra i també de les seves reflexions, vivències i dels contextos històrics i culturals que el van acompanyar».
L’Aula Gerhard, dedicada a la recerca
L’Espai Gerhard, però, s’articula en dos àmbits separats físicament tot i que vinculats conceptualment: l’Aula Gerhard, dedicada més específicament a la recerca i inaugurada l’any 2018 a la pròpia seu de l’Institut d’Estudis Vallencs, i l’Espai Gerhard, que veurà la llum el proper mes de setembre de 2021, aprofitant el 125è aniversari del compositor.
Robert Gerhard, una figura desconeguda
Robert Gerhard «és una figura cultural universal de primer ordre però pràcticament desconeguda més enllà dels cercles acadèmics especialitzats», expliquen des de l’IEV. Per això, el nou equipament va dirigit a un públic geogràficament proper que sap qui va ser Gerhard però que no coneix no amb profunditat totes les dimensions de la seva figura i treball, i pel que fa als investigadors i melòmans interessats en la vida i el treball del compositor, els quals poden accedir, a més del fons documental i sonor consultable a l’Aula, a explorar els itineraris oferts a partir de documents gràfics, sonors, audiovisuals.