El govern municipal de Salou ha aprovat el Pla de distribució dels serveis de temporada a les platges de Salou pel període 2020-2021. La principal novetat de cara als pròxims dos estius serà la reducció de l'espai destinat a hamaques i tendals de lloguer, així com la redistribució d'alguns serveis. L'objectiu, deixar prou espai lliure davant l'impacte produït per la regressió que estan patint les platges del municipi els últims anys.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
«Durant la temporada 2019 el litoral del municipi ha sofert una accentuada regressió de les seves platges, especialment a la platja Llarga i a la platja Cala Llenguadets, que ha provocat la necessària modificació de les ocupacions», justifica el pla redactat pels serveis tècnics municipals. D'aquesta forma, el consistori es veu obligat a reduir o suprimir algunes zones reservades per als tendals i hamaques de lloguer que exploten els mateixos adjudicataris de les guinguetes.
Julia Gómez, regidora de platges: «Cal complir la llei de Costes i no es pot ocupar més del 50% de l'espai de la platja»
«Ens hem d'adaptar a les dimensions de la platja i evidentment cal complir la llei de Costes, que diu que no es pot ocupar més del 50% de l'espai disponible. Si la platja es redueix, hem de reduir l'ocupació. Ja ho vam haver de fer l'any passat i ara, una altra vegada en certes zones on la platja ho necessita», explica a TarragonaDigital la regidora de platges de Salou, Julia Gómez. «Som molt escrupolosos amb el compliment de la llei i estem molt pendents que no s'excedeixi l'ocupació que tenim autoritzada», detalla la regidora.
La reducció de l'espai per a hamaques i tendals de lloguer implicarà també una reducció del cànon que paguin els adjudicataris de les guinguetes afectades. Tot i que no s'ha detallat la xifra que deixarà de percebre el consistori, Gómez apunta que «els explotadors ja ho saben perquè en el plec de clàusules que vam fer en el seu dia, ja es deia que el pla d'usos va adaptat a la situació i l'orografia de la platja en cada moment».
La mesura afectarà les dues grans platges de Salou, Llevant i Ponent, però també la platja Llarga i la Cala Llenguadets. Cal recordar que la temporada de bany a les platges s'iniciarà el pròxim 2020 el 3 d'abril i acabarà l'1 de novembre. D'aquesta manera, a la platja Llarga es reduiran les dues zones d'hamaques, que passaran de tres a dues línies. A més, en el punt central d'accés a la platja també s'habilitarà una nova zona pels serveis de salvament i socorrisme.
Una solució a la guingueta de Cala Llenguadets
Un cas singular es produeix a la Cala Llenguadets. La gran pèrdua de sorra que arrossega des de fa anys aquesta cala de Cap Salou ha provocat que el propietari de la guingueta no hagi pogut explotar el seu negoci amb normalitat. Ara, l'Ajuntament proposa un canvi d'ubicació de les instal·lacions de la guingueta i la terrassa, buscant una rasant més elevada per tal de garantir l'activitat davant la crescuda del mar. Així mateix, es reduirà el nombre d'hamaques de 32 a 20 i el de tendals, de 20 a 12.
Mentrestant, a les platges de Llevant i Ponent, el nou pla contempla bàsicament una redistribució de les ocupacions per acotar l'espai disponible. Així, a Ponent les gandules s'hauran de tornar a separar 4 metres dels tendals en lloc dels 2 metres que s'havien establit l’anterior temporada. A la platja de Llevant, es desplaçarà més lluny de l'aigua alguna zona de tendals i gandules per assegurar l'espai de pas pels banyistes. A més, està previst instal·lar una nova zona de socorristes al costat de la passera de fusta central per donar servei als minusvàlids.
Sobre el tema de la regressió de les platges, l'Ajuntament de Salou va encarregar l'any passat un estudi per tal d'analitzar la situació concreta del litoral del municipi i buscar possibles solucions. La responsable de l'àrea apunta que l'estudi encara no ha finalitzat, però que aquesta és una qüestió prioritària: «El turisme ve a Salou per les nostres platges, entre altres coses, i la nostra obligació és mantenir-les en perfecte estat. Farem tot el que estigui en les nostres mans per buscar solucions».
El pla aprovat per l'Ajuntament passarà ara per la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, organisme que té l'última paraula respecte a l'ocupació del domini públic maritimoterrestre.
Continua la recuperació de les platges i cales arran de la gota freda de l'octubre
Després dels aiguats del passat 22 d'octubre, les platges i cales de Salou es van veure molt afectades. A més de l'afectació en el mobiliari al voltant de les desembocadures dels barrancs, la gran quantitat de canyes arrossegades per l'aigua va desdibuixar les cales de Cap Salou. Des d'aleshores, les màquines del ministeri, enviades per part de la direcció general de Costes, i els treballadors de l'Ajuntament de Salou no han deixat de netejar. Tot i això, segons apunta la regidora, els treballs encara continuen per tal de recuperar la normalitat en alguns punts del litoral salouenc.