Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La TAP era l'espai de Tarragona que més concerts acollia, però una sentència judicial ha obligat a suspendre les actuacions durant l'estiu.

Espais per a celebrar macroconcerts a la regió de Tarragona, una problemàtica creixent

Tarragona s'ha quedat sense espais, Cambrils li guanya la partida a Reus i a Valls només hi queda el pàrquing del Barri Vell | El Festiuet, el Pintorrock i l'Acampada, festivals multitudinaris

La TAP era l'espai de Tarragona que més concerts acollia, però una sentència judicial ha obligat a suspendre les actuacions durant l'estiu.
La TAP era l'espai de Tarragona que més concerts acollia, però una sentència judicial ha obligat a suspendre o reformular les actuacions durant l'estiu. | Àngel Ullate

Celebrar un macroconcert amb seguretat i garanties a les comarques de Tarragona és cada vegada més difícil. Les esplanades condicionades per acollir multituds són poques i els pavellons i auditoris de gran magnitud han quedat inutilitzats. A la capital, l'únic equipament era la Tarraco Arena Plaça i està obligada a celebrar només concerts diürns per una sentència judicial. Per això totes les actuacions programades per l'estiu o se suspendran o es reformularan. Cambrils i el seu Parc del Pinaret són l'únic espai en forma, mentre que a Reus el Parc de la Festa perd pistonada. Afortunadament, es mantenen els festivals Pintorrock —al Morell—, Festiuet —a Comarruga— i l'Acampada Jove —a Montblanc—, encara que en espais poc usuals i només un cop l'any. 

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Tarragona, una ciutat sense equipaments per a grans concerts

Tarragona s'ha quedat sense espais per celebrar macroconcerts. Acollir milers de persones en un mateix punt i que aquest estigui condicionat per fer-ho amb seguretat i garanties és gairebé impossible. La TAP, l'únic equipament que ho feia fins ara, ha rebut la sentència d'un jutge que li prohibeix fer concerts entre les 21.00 hores i les 07.00 hores. El motiu, la denúncia de dos ciutadans que demostrava que superava els límits acústics legals. La Diputació, propietària de la plaça, ja ha anunciat obres de millora, però a partir de la tardor. Fins aleshores, doncs, els concerts o seran a la tarda o no seran. 

La resta d'equipaments de la ciutat que podrien acollir milers de persones, com el pavelló de l'Anella Mediterrània o el Palau Firal, no s'utilitzen. El primer per divergències en la llicència entre l'Ajuntament i la Generalitat, mentre que el segon, ho evita per problemes acústics. Pel que fa a esplanades, tampoc n'hi ha de condicionades i preparades. L'última que va acollir un concert va ser el pàrquing de l'Anella, durant la Santa Tecla de l'any passat. També ho havia fet l'avinguda Vidal i Barraquer, però la logística no era la millor. 

L'Ajuntament de Tarragona, preguntat per aquesta qüestió, no ha volgut fer declaracions. Caldrà esperar les obres de la Tarraco Arena Plaça per poder gaudir de grans espectacles a la ciutat. Enrere han quedat els anys on els Tinglados del Moll de Costa o el Parc de la Ciutat eren protagonistes durant les nits tarragonines. 

L'Avinguda Vidal i Barraquer ha acollit diversos concerts, també durant les festes de Santa Tecla.
L'Avinguda Vidal i Barraquer ha acollit diversos concerts, també durant les festes de Santa Tecla. | Àngel Ullate

 

El Parc del Pinaret guanya la partida al Parc de la Festa de Reus

Al Baix Camp hi ha, principalment, dos espais pensats per acollir-hi concerts d'aquesta mena. Per una banda, el Parc de la Festa de Reus. Ubicat al Camí de Riudoms, fa anys que acull les Barraques prèvies a la Festa Major de Sant Pere. No compta amb cap infraestructura estable, sinó que és un espai obert de terra, tancat per tots els costats, on es munten l'escenari i les estructures necessàries per a cada moment.

Barraques a banda, ha acollit altres concerts, i va estar a punt d'acollir festivals de música, com el Pintor Rock, que per la manca d'entesa entre organització i Ajuntament, va acabar traslladant-se al Morell, on s'ha consolidat. Encara a Reus, la plaça del centre on encara s'organitzen alguns concerts —de manera molt més restringida pel que fa als horaris— és la de la Llibertat.

Plaça de l'alcalde Anton Borrell del Parc Sant Jordi | Miguel Cabrerizo

 

El Pavelló Olímpic també havia estat escenari de grans concerts, avui en dia en desús pel que fa a l'organització d'esdeveniments com aquest. La plaça d'Anton Borrell, al Parc de Sant Jordi, manté la seva activitat com a zona de concerts, principalment i de manera gairebé exclusiva, per Festa Major. Un cas similar és el de La Palma, amb menys aforament, però equipada per acollir concerts tant a l'aire lliure com a la sala polivalent.

Imatge del FIMC del 2018, al Parc del Pinaret de Cambrils | Isma Llanes

L'espai paradigmàtic per aquest model de concerts a la comarca és, sens dubte, el Parc del Pinaret de Cambrils. El Festival Internacional de Música demostra que és un espai adient per organitzar-hi concerts que puguin atraure multituds. Tampoc compta amb infraestructures fixes, però en ocasions com aquesta, l'espai permet acollir l'escenari, la zona perfectament delimitada de la barra, les grades al fons i una zona més tranquil·la just al costat de l'espai per al públic.

L'aparcament del Barri Vell, l'únic espai utilitzat a Valls

La capital de l’Alt Camp compta, anualment, amb un seguit de macroconcerts que formen part de la programació de la Festa Major de Sant Joan, les nits del 22, 23 i 24 de juny. Des de fa prop de dues dècades, l’aparcament del Barri Vell, als peus de la muralla medieval, s’ha convertit en l’emplaçament tradicional que acull aquestes trobades multitudinàries, una localització molt apreciada pels vallencs i forasters que cada any immortalitzen, amb una fotografia, la seva assistència als concerts amb el campanar més alt de Catalunya com a teló de fons.

En els darrers anys, les diverses comissions pertinents quant a la programació musical santjoanera han posat damunt de la taula la necessitat de trobar nous espais per albergar les diverses propostes musicals del mes de juny, ja que l’emplaçament actual, amb dos nivells i amb uns accessos reduïts, presenta una casuística complexa. Futures propostes que caldrà estudiar són l’aparcament de l’Hort del Carme, amb unes dimensions similars a l’aparcament del Barri Vell i a un sol nivell, o la zona esportiva del barri del Fornàs, massa allunyada del centre històric de la ciutat.

Imatge del pàrquing del Barri Vell de Valls durant un concert de Sant Joan.
Imatge del pàrquing del Barri Vell de Valls durant un concert de Sant Joan. | Ajuntament de Valls/Pere Toda

De fet, en les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2011, la programació musical dels 10 dies de festa ja es va repartir entre la vela bastida al capdamunt del passeig del Fornàs i alguna de les naus al bell mig del polígon industrial de Valls. Pel record queda la Sala Kursaal, l’equipament estrella estrenat durant les Festes Decennals de 2001 i que havia de servir per suplir les necessitats d’espai de les programacions culturals multitudinàries. Les males condicions estructurals de l’edifici i la forta inversió que es requereix doten d’inviabilitat qualsevol proposta.

Un dels casos que millor exemplifica la manca d’espais i la complexitat d’ús dels existents mitjançant l’administració local és el Festiuet. El passat mes de febrer, l’organització del festival anunciava el trasllat de l’edició d’enguany, després de celebrar-se durant dos anys a Valls, a la platja de Coma-ruga, «a causa de la manca de suport i la sensació de poca valoració com a festival per part de l’Ajuntament vallenc».

L'esplanada de l'Acampada Jove a Montblanc, concerts un cop l'any

A la capital de la Conca de Barberà hi ha un espai que s’omple a vessar un cop a l’any. Es tracta de l’àmplia esplanada que acull els concerts de l’Acampada Jove, anomenat ‘Espai Independència’ durant els dies del festival. Els macroconcerts, doncs, tenen a Montblanc, un lloc on celebrar-se gràcies a l’amplitud d’aquest espai. Tot i això, només s’aprofita un cop a l’any, ja que la resta de concerts que se celebren en altres dates, es fan en sales o indrets més reduïts del municipi, donat que no necessiten tant espai per desenvolupar-se.

  

No obstant, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va afirmar fa algunes setmanes, que es treballa perquè l’Acampada Jove pugui disposar d’altres indrets de la vila, a més de la gran esplanada, llocs que servirien com a nous escenaris per a fer-hi activitats de format més petit, com el Parc Fluvial, lligat al Pont Vell.

Els grans concerts de Montblanc arriben per l'Acampada Jove.
Els grans concerts de Montblanc arriben per l'Acampada Jove. | Josep Martí

Amb tot, Tarragona compta amb tres dels festivals més importants de Catalunya, com són el Festiuet, el Pintorrock i l'Acampada Jove, a més del Festival Internacional de Música de Cambrils. Aquests esdeveniments, però, se celebren només un cop l'any. Així doncs, els macroconcerts fora de dates assenyalades són gairebé inexistents. La província necessita més infraestructures preparades i voluntat política i ciutadana per adaptar els espais existents.