Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Grande-Marlaska

El govern espanyol anuncia que tanca fronteres per la crisi del coronavirus

Ho ha anunciat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska

Grande-Marlaska
Grande-Marlaska ha anunciat la decisió. | Catalunya Diari

El ministre de l'Interior del govern espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat aquest dilluns, 16 de març, una de les mesures més contundents en el marc de l'estat d'alarma per combatre el coronavirus. Així, Marlaska ha anunciat un tancament de fronteres: només es permetrà el pas als ciutadans espanyols, als treballadors transfronterers i als que acreditin força major. Espanya  ha acordat restablir els controls de fronteres terrestres espanyoles, que es trobaven eliminats des de la integració de l'estat a l'espai Schengen de lliure circulació a Europa.

La finalitat de la mesura busca reduir al màxim els desplaçaments per mirar de reduir la velocitat amb què s'estan produint els contagis per coronavirus al territori espanyol. La mesura de tancament de fronteres entrarà en vigor la propera mitjanit, a les 00.00 hores d'aquest dimarts, 17 de març.

Una decisió amb conseqüències a Catalunya

D'aquesta manera, doncs, a tots els territoris fronterers amb Espanya hi haurà controls a partir de la propera matinada. La mesura tindrà clara incidència a Catalunya, territori des del qual Espanya fa frontera tant amb França com amb Andorra. Així doncs, a partir d'aquesta mitjanit, es tornaran a establir fronteres a les següents carreteres catalanes:

  • N-230 a Bausen (Val d'Aran)
  • N-145 a la Farga de Moles (Alt Urgell)
  • N-152  a Puigcerdà (Cerdanya)
  • N-154  a Llívia (Cerdanya)
  • C-38  a Molló (Ripollès)
  • GI-501  a la Vajol (Alt Empordà)
  • AP-7 a la Jonquera (Alt Empordà)
  • N-II a la Jonquera (Alt Empordà)
  • N-260 a Portbou (Alt Empordà)

Brussel·les també proposa una restricció temporal dels viatges

Al seu torn, Brussel·les també proposa una «restricció temporal dels viatges no essencials» cap a la UE durant 30 dies i «vies ràpides» per al sector econòmic pel coronavirus. «Es podrà prolongar el temps que faci falta», ha anunciat la presidenta de la Comissió Europea,  Ursula Von der Leyen.

La mesura no afectarà el transport de mercaderies ni els ciutadans de la UE. La prohibició d'entrada a la UE no afectaria estrangers amb permisos de residència o familiars al bloc, diplomàtics i personal «essencial» per lluitar contra el coronavirus, com metges, experts o investigadors.