La fi de l'estat d'alarma, aquest diumenge, i l'inici, aquest dilluns, de la nova normalitat, comporta també la fi de les restriccions de mobilitat tant per a ciutadans espanyols com per a aquells que provinguin de l'espai Schengen, i davant la reobertura de les fronteres a Espanya augmenta la preocupació per la creixent importació de casos de coronavirus de l'estranger. El primer senyal d'alarma el va donar el mateix Ministeri de Sanitat, quan fa deu dies el director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, va comunicar més d'un centenar de casos importats, fins a 104 entre el 5 i l'11 de juny, procedents de països d'alt risc com els Estats Units i alguns de Llatinoamèrica.
34 rebrots a Espanya el passat divendres
En aquella ocasió, el mateix Simón va afegir també la importació de casos de coronavirus d'un «nombre petit» d'immigrants en pasteres, i fa tot just uns dies va sumar un altre motiu d'alarma per la multiplicació de rebrots en el territori nacional: el divendres s'explicaven 34 rebrots a Espanya, nou d'ells actius, als quals avui se sumen altres tres. Un dels focus actius que més preocupa ara mateix és el de les illes Canàries, on aquest diumenge s'han detectat 12 nous casos, 11 dels quals procedeixen d'immigrants a bord d'una embarcació il·legal. No és el primer cas a Fuerteventura, i el govern canari realitza tests a tots els rescatats en les seves costes, a més d'haver posat en marxa un pla per al control sanitari als viatgers.
Dels nous rebrots apareguts aquest cap de setmana destaca també el cas de la Corunya, on s'ha localitzat un focus de 9 infectats importat des del Brasil a través de Portugal, i el cas de Múrcia, on s'ha detectat un brot amb onze contagiats del qual l'origen també és importat, en aquest cas des de Bolívia. El govern reconeix que l'obertura de fronteres suposa un risc que augmentin els contagis, però s'han articulat una vintena de protocols en el sector turístic amb mesures de seguretat sanitària per contenir els possibles focus.
D'altra banda, el govern d'Espanya argumenta que no es pot impedir viatjar a les persones si ho fan per les vies legals, i ha volgut tranquil·litzar amb la garantia que existeixen els mecanismes suficients per controlar, detectar i aïllar els possibles focus de coronavirus, especialment si es tracta de casos importats de l'estranger.
Càmeres tèrmiques i formularis electrònics
El pla pilot per portar turistes d'Alemanya a les Balears a partir de dilluns passat 15 de juny, fa una setmana, tenia com a intenció reactivar un dels sectors econòmics més importants i castigats d'Espanya com és el turisme, però també posar a prova la capacitat de reaccionar davant el previsible augment dels casos importats quan s'obrin les fronteres el proper 1 de juliol.
El govern pretén així avaluar el funcionament dels protocols de seguretat sanitària en els aeroports, hotels i platges. Per a això, el Ministeri de Sanitat va crear un comitè de crisi que es reunirà cada dues setmanes per monitorar el projecte de manera permanent.
Per ara, el personal de Sanitat s'ha encarregat de mesurar la temperatura als passatgers a la seva arribada als aeroports espanyols, així com de lliurar-los un formulari sobre els seus últims moviments per saber si han estat en contacte amb algun positiu. Càmeres tèrmiques i formularis electrònics són alguns dels mecanismes que prepara Sanitat per frenar el que ja és una alarma seriosa a Espanya: la importació de casos de coronavirus.