Imagen ilustrativa de una fuerte ola de calor

Espant per les previsions: Espanya viurà estius de fins a 50ºC d'aquí a «pocs anys»

Un nou estudi augura estius tòrrids amb llargues onades de calor a casa nostra

Cada any batem més rècords de calor a tot el planeta, també a casa nostra, i el canvi climàtic és ja una evidència. Davant d'aquesta situació cada vegada més preocupant, un nou estudi empitjora les previsions i apunta que Espanya viurà onades de calor a l'estiu de fins a 50 ºC d'aquí a 30 anys.

Així mateix, també hi hauria sequeres, pluges torrencials i nits tropicals que s'allargarien més de dos mesos en zones de la Mediterrània, Sevilla, Cadis i Melilla, segons apunta l'estudi de 'eltiempo.es'. Uns auguris molt negatius que es compliran si la contaminació segueix creixent al llarg dels propers anys al nostre planeta.

Greus problemes per a les persones

Segons l'estudi, si es compleixen les previsions d'un augment d'1,5 graus les pròximes dècades, els efectes per a la salut de la societat serien molt perjudicials en diverses regions espanyoles. Per exemple, les nits tropicals comportarien dificultats per agafar el son, mentre que la calor insuportable de dia o les inundacions sobtades per aiguats torrencials afectarien moltes persones.

Onades de calor més llargues

Segons aquesta predicció, els estius el 2050 estaran marcats per temperatures molt altes, amb una estació «sumida en una onada de calor» amb valors que podrien arribar fàcilment 42ºC a Madrid, 44ºC a Bilbao, 45ºC a València i Santa Cruz de Tenerife, i fins 49ºC es podrien arribar a Sevilla i a Còrdova.

L'estudi exposa que, mentre a Madrid aquest 2020 cal superar els 39 ºC perquè es consideri onada de calor, d'aquí a 30 anys aquest valor serà «més habitual» i caldrà sobrepassar els 39 ºC i els 43 ºC en zones com la vall de Guadalquivir.

En aquell moment també s'agreujarà la durada de les onades de calor. Tot i que en l'actualitat les onades de calor més llargues duren una setmana a Madrid, Barcelona o Balears, aquestes podrien arribar als 11-13 dies el 2050. Les més dilatades podrien estendre's unes dues setmanes en punts de l'interior peninsular i superar els 20 dies al litoral mediterrani.

Una onada de calor implica temperatures extremadament altes durant almenys tres dies. Des de 1975 s'han donat 57 onades de calor a Espanya, amb una tendència cada vegada més constant.

Nits tropicals extenses

L'altre factor preocupant és l'augment de les nits tropicals de molt mal dormir, és a dir, amb mínimes per sobre dels 20º. Comparant les temperatures mínimes de mitjana a l'estiu de 2020 i les de 2050, a Madrid passaran de 16 ºC a 18 ºC, mentre que a Saragossa se sumaran 3 ºC més que el 2020. En l'àrea de la Mediterrània el normal serà tenir mínimes d'uns 21 ºC , de manera que les nits tropicals seran molt habituals.

Per exemple, fent un còmput total de les nits tropicals durant l'estiu, regions de la Mediterrània podrien superar els 60 dies, mentre que a Sevilla, Cadis, Ceuta o Melilla arribarien a ser entre 68 i 70 les nits amb mínimes superiors a 20 ºC. A Madrid, Saragossa i Càceres el nombre de nits tropicals es duplicarà respecte a l'actual i en ciutats de Castella i Lleó aquest valor es triplicarà.

A la costa Mediterrània i nombrosos punts de l'interior hi haurà més de 40 nits càlides, on les mínimes estaran per sobre del percentil 90 de finals de segle passat. «El que ara consideràvem nitsextremadament càlides, a partir 2050, seran l'habitual, ja que podrien produir-se gairebé la meitat dels dies de l'estació estival», assenyala.

De fet, es calcula que a finals d'aquest segle es registraran encara més nits tropicals que el 2050. En concret, preveu que a Madrid seran 57 nits; a Barcelona, 61 i entre 70 i 75 nits tropicals en ciutats de litoral mediterrani. Pel que fa a Andalusia, apunta que «pràcticament totes les nits de l'estiu seran tropicals amb mínimes superiors als 20 ºC».