El ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant-se la mascareta en una roda de premsa a Madrid

Espanya exigirà als viatgers provinents de països de risc una PCR negativa

La mesura entrarà en vigor el 23 de novembre

Espanya suma una nova mesura als controls sanitaris, en aquesta ocasió, afectarà els viatgers provinents de països de risc. La resolució, que es publicarà aquest dijous al Butlletí Oficial de l'Estat, exigirà a les persones que vulguin entrar al país i vinguin d’un país considerat de risc una PCR negativa feta en les últimes 72 hores.

La mesura entrarà en vigor el pròxim 23 de novembre i se suma als controls que el Ministeri de Sanitat ja va establir, com són el control de temperatura i el control visual als punts d'entrada. En aquest cas, es preveu que el Formulari de control Sanitari que els passatgers internacionals han d'emplenar reculli una pregunta sobre si la persona disposa d'una PCR realitzada en les 72 hores prèvies a l'arribada a Espanya. El document haurà de ser l'original, redactat en espanyol o anglès, i en format paper o electrònic.

En cas que el passatger no pugui omplir el formulari telemàticament, a través del codi QR generat a través de la web spth.gob.es o de l'aplicació Spain Travel Health-SpTH, es podrà presentar en format paper abans de l'embarcament. En aquest cas, haurà d'anar acompanyat del document acreditatiu original de la prova diagnòstica en la qual s’hagi donat negatiu en coronavirus.

Criteris per establir si es ve o no d'un país de risc

Per establir les zones o països de risc als quals s'exigirà la realització de la prova negativa es tindran en compte diversos criteris. En el cas dels països de la Unió Europea i països Schengen, es prendran com a referència els criteris previstos en la Recomanació de la Unió Europea 2020/1475, del 13 d'octubre. Pel que fa als països tercers, la referència per saber si són de risc o no serà la incidència bàsica acumulada per 100.000 habitants en els darrers 14 dies, complementat amb les capacitats implantades segons es contempla en el reglament Sanitari Internacional, d'acord amb la informació facilitada pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC).

Les agències de viatges, els operadors turístics i les companyies de transport aeri o marítim i qualsevol altre agent que comercialitzi bitllets hauran d'informar els passatgers de l'obligatorietat de disposar d'una PCR amb resultat negatiu per poder viatjar.

El Ministeri de Sanitat informa que aquesta nova mesura compleix la Recomanació de la UE 2020/1475, que persegueix acabar amb la disparitat dels models de control sanitari implantats pels països de la Unió Europea. La resolució que estableix aquests nous controls es publicarà aquest dijous al Butlletí Oficial de l'Estat i entrarà en vigor el 23 de novembre.