Arreu del món hi ha diversos països que estan fent una cursa per qui troba i desenvolupa abans una vacuna efectiva contra el coronavirus. Ara, Espanya es queda exclosa del bloc de països europeus que impulsaran el desenvolupament i la fabricació massiva de la vacuna contra la Covid-19. En aquesta aliança es troben França, Alemanya, Itàlia i els Països Baixos.
Aquests cinc països europeus han pactat unir forces en una autodenominada 'Aliança Inclusiva per la Vacuna'. Amb aquesta, es posen com a objectiu principal reforçar el poder de negociació amb les companyies farmacèutiques que treballen amb les iniciatives més prometedores i augmentar la capacitat de fabricació. Tot això per obtenir dosi de la vacuna del coronavirus en el menor temps possible.
Ajuts públics a investigadors i fabricants europeus
El que volen és evitar que els països europeus hagin de dependre de les grans potències com els Estats Units o la Xina. «Els quatre països volen que les vacunes es fabriquin a Europa, si és possible», ha confirmat en un comunicat el govern holandès. Així doncs, es tractaria d'oferir als investigadors i fabricants importants ajuts públics a canvi de garanties d'accés massiu a la vacuna a la Unió Europea.
«L'aliança està treballant dur per explorar les iniciatives de desenvolupament de les vacunes prometedores per tal de garantir suficients vacunes contra el coronavirus per als països de la UE i més enllà. Aquest treball conjunt ens situa en millor posició per aconseguir resultats ràpids i òptims en les discussions amb els actors clau de la indústria farmacèutica», declarava.
Un dels països que s'ha quedat fora d'aquesta aliança per obtenir la vacuna de la Covid-19 és Espanya. «La iniciativa s'ha tancat únicament entre aquestes quatre capitals. Dit això, qualsevol cosa que resulti de profit, l'Aliança estarà oberta a tots els països de la UE perquè se sumin, ja sigui ampliar el desenvolupament i la producció aquí a Europa, donar suport a les empreses europees amb les iniciatives més prometedores o aconseguir vacunes de l'exterior», han aclarit fonts diplomàtiques al diari digital Invertia.
Espanya presenta un dèficit en infraestructures
Hugo De Jonge, ministre de Sanitat holandès, ha justificat que els quatre països que conformen l'Aliança són els que disposen de centres de fabricació per contribuir al desenvolupament i la producció de la vacuna.
«Amb l'esforç conjunt de Països Baixos i els altres tres països, estem fent un pas important perquè hi hagi una vacuna accessible a preu raonable», ha escrit De Jonge en una carta per informar el parlament del seu país. Per tant, Espanya, com que no disposa d'aquests recursos, de moment, no pot participar en aquest conclave europeu.
Recondicionar les fàbriques per poder entrar al cercle de l'Aliança
Davant d'aquest dèficit d'infraestructures, el Govern de Pedro Sánchez planteja condicionar les fàbriques de vacunes per a animals per a humans. I fins i tot adaptar noves tecnologies que s'empren en el sector veterinari per multiplicar la producció de dosis.
Ara per ara, la investigació clínica serà la principal fortalesa d'Espanya en la carrera de la vacuna del coronavirus. Així, fonts del Ministeri de Ciència asseguren que continuen amb converses amb les empreses que ja estan afrontant els seus assajos clínics, inclosa la nord-americana moderna.
Pedro Duque en una entrevista a 'COPE' ha avisat que «hi haurà una tensió que hem de modular» quan hi hagi una primera vacuna contra la Covid-19 perquè «pot publicitar molt i funcionar poc». Per això, el ministre ha reiterat que és clau aconsellar al govern «on posar els diners i on no davant la multitud de vacunes experimentals que estan sorgint. Des del ministeri seguim al costat de Sanitat totes les vacunes del món».