Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general d'una taulell de facturació d'equipatge de l'Aeroport del Prat amb pocs passatgers

Espanya s'oposa a la gratuïtat de les PCR per viatjar aquest estiu

El govern espanyol assegura, però, que està obert a discutir una rebaixa del preu

Una de les qüestions que més preocupa la ciutadania en general i sobretot el sector del turisme és si es podrà viatjar i de quina manera aquest estiu. Fa mesos que hi ha diverses opcions sobre la taula, per facilitar la lliure mobilitat entre països a aquelles persones que ja estiguin vacunades, com el passaport Covid-19, i n'hi ha d'altres que ja estan actives des de fa temps per a aquelles persones que no tinguin la vacuna, com haver de presentar una prova negativa en Covid-19 feta almenys 72 hores abans de viatjar.

L'obligatorietat de presentar una PCR negativa és la que està vigent actualment si volem viatjar a un altre país, però té un inconvenient, i és que no està a l'abast de totes les butxaques. Fer-se una prova PCR en un laboratori privat no baixa dels 80 euros, i en la majoria de casos val més de 100 euros. Això és un gran impediment per poder reactivar el sector turístic amb certa normalitat, i per això la Unió Europea va demanar la gratuïtat de les PCR per viatjar. El Parlament Europeu va fer arribar aquesta petició a les capitals europees, les quals ja s'han posicionat a favor o en contra d'aquesta mesura.

Així doncs, Espanya i la majoria de les capitals europees s'han oposat a la gratuïtat de les PCR per viatjar, però asseguren que estan obertes a discutir una rebaixa del preu. Ho ha avançat el secretari d'estat per a la UE, Juan González-Barba Pera, després d'una reunió a Brussel·les. Segons ell, tres quartes parts dels 27 estats membres rebutgen la petició del Parlament Europeu per evitar una  «discriminació econòmica» per aquells ciutadans que no s'hagin pogut vacunar, la majoria joves. «Només podem estudiar una rebaixa en els preus», ha apuntat.

En concret, des del govern espanyol asseguren que aquest estiu «encara seran necessàries moltes PCR», i que donar-les gratis suposaria una «gran càrrega financera», especialment pels països més turístics com és el cas d'Espanya.

Com a contraproposta a l'opció que planteja l'Eurocambra sobre la creació d'un passaport Covid-19 que permeti demostrar la vacunació, haver superat el virus o ser negatiu per desplaçar-se per la UE, els estats europeus apunten que sí que es pot posar «un topall» al preu de les PCR «en funció del poder adquisitiu a cada país». «Hi ha fórmules per arribar a un compromís» ha dit González-Barba, mostrant-se segur sobre les possibilitats de tancar un acord amb la cambra per tal que el document de viatge es posi en marxa al juny.

D'altra banda, una línia vermella que no es pot traspassar per als estats en les converses és la creació d'un fre d'emergència per reimposar restriccions i controls fronterers en cas d'un repunt de contagis, per exemple, si hi ha una nova variant preocupant. «Hi ha una posició unànime dels estats sobre això», ha remarcat González-Barba.