L'arribada de centenars de turistes francesos durant les últimes setmanes, especialment amb destinació a Madrid, ha posat en peus de guerra a gran part de la societat espanyola, que no entén per què està prohibit moure's entre comunitats autònomes i en canvi es permet que arribin des d'altres països.
Una de les raons que esgrimeix l'Executiu central per a impedir la mobilitat interna i no fer-ho amb l'exterior és que als turistes que arriben per avió se'ls exigeix una prova PCR negativa abans d'entrar al país, mentre que és inviable fer el mateix amb els turistes que poguessin moure's per carretera.
Però després d'aquestes explicacions van sortir a la llum diversos reportatges en els quals es veia a turistes francesos entrar a Espanya per carretera, a través de les fronteres del País Basc i de Catalunya, sense que tampoc se'ls demanés PCR ni hi hagués vigilància per a detectar-ho.
Així, el problema de l'arribada de gent d'altres països sense vigilància s'estenia també a les fronteres terrestres, i això és el que el govern vol atallar. Des d'aquest dissabte, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica una nova ordre per la qual s'exigeix a totes les persones que entrin al país a través de les seves fronteres terrestres una prova PCR negativa realitzada en les 72 hores anteriors a la seva arribada a Espanya.
L'ordre ja existia per als francesos que arribessin a Espanya a través d'un avió o d'un vaixell, però ara també serà obligatori per a entrar per terra i es muntaran controls a les fronteres, essencialment en la d'Irun (Guipúscoa) i a La Jonquera (Girona).
Amb aquesta normativa, totes les persones majors de sis anys que arribin a Espanya procedents de zones de risc de França hauran de presentar la prova, amb la possibilitat que se'ls denegui l'accés al nostre país si no la tinguessin.
Com sol ser habitual en aquesta mena de mesures, hi ha diverses excepcions que permetran l'entrada al país sense prova PCR: En primer lloc, els professionals del transport podran passar per la frontera en l'exercici de la seva activitat professional, així com els treballadors transfronterers i els residents en zones frontereres, en un radi de fins a 30 km de radi des de la frontera.
Aquesta normativa entrarà en vigor dins de tres dies i es mantindrà activa fins que finalitzi l'estat d'alarma, que al principi serà el mes vinent de maig, si el govern no opta per intentar prorrogar-lo en el Congrés dels Diputats.
Turisme estranger sí; desplaçaments nacionals no
El govern ha estat diana de la majoria de crítiques de les últimes setmanes per permetre l'arribada del turisme estranger i impedir els desplaçaments nacionals. Molts ciutadans —i alguns polítics, inclosa la UE— denuncien la falta de coherència en permetre que arribin turistes francesos a Madrid i que en canvi un veí de Segòvia no pugui visitar la capital o viceversa.
Les autoritats s'han escudat argumentant que els turistes estrangers han d'aportar una PCR negativa abans d'entrar, mentre que és extremadament difícil poder exigir el mateix als espanyols que es moguin per carretera.
Des d'Europa també han demanat coherència i han argumentat que el virus és el mateix en tots els països europeus, per la qual cosa no té sentit limitar uns desplaçaments i no uns altres.
Però la veritat és que el govern de Sánchez està aplicant la mateixa política sobre el turisme internacional que la resta de socis europeus. De la mateixa manera que els francesos poden venir a Espanya, els espanyols poden viatjar a França o Alemanya, però estan obligats a complir les restriccions del seu lloc de destinació.
La diferència, llavors, radica precisament en les restriccions. La falta de restriccions —o més aviat l'existència de restriccions molt laxes— a Madrid està creant una espècie d'efecte crida que fa que els turistes d'altres països decideixin venir a la capital espanyola a la recerca de tranquil·litat i relaxació.
Els crítics amb el govern li exigeixen el tancament els aeroports espanyols per a evitar l'arribada de turistes, però la veritat és que tots els aeroports espanyols estan oberts, i solament és notícia el de Barajas perquè és el que, actualment, més turistes porta a Espanya.
Els estrangers han deixat de costat els seus destins habituals, com Barcelona, Balears, Canàries o les costes valencianes i andaluses, perquè en aquestes regions hi ha més restriccions.
Per fer una comparació, a Madrid el toc de queda comença a les 23.00 hores i els bars tenen fins a aquesta hora per a obrir les portes, mentre que a Barcelona l'hostaleria està obligada a tancar a les 17.00 hores i el toc de queda s'imposa a les 22.00 hores. Davant aquesta situació, els turistes prefereixen anar a Madrid.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]