IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

👉 El Govern esperarà al cap de setmana abans de prendre decisions més dràstiques

URGENT

🚑 La pandèmia segueix fora de control a Espanya amb 13.873 nous contagis

Espanya prohibeix la tinença i comerç de porc vietnamita, serp pitó i tortuga de Florida

Amb aquesta normativa es vol evitar que les espècies causin greus problemes a la fauna autòctona

Es prohibeixen els porcs vietnamites, pitons, tortugues de Florida i varans de la sabana a Espanya
Es prohibeixen els porcs vietnamites, pitons, tortugues de Florida i varans de la sabana a Espanya | CEDIDA

Tenir, transportar, traficar o comercialitzar amb exemplars vius de porcs vietnamites, serps pitons, tortugues de Florida o varans de la sabana quedarà prohibit a Espanya, a partir del 2022, després de l'aprovació, aquest divendres, d'un Reial Decret que modifica el catàleg d'Espècies Invasores pel Consell de Ministres com a proposta del Ministeri per la Transició Ecològica.

No obstant l'aprovació d'aquest Reial Decret, la normativa permet que les persones que ja posseïen aquestes espècies, abans de l'aprovació del decret, puguin quedar-se amb elles sempre que ho comuniquin a la comunitat autònoma abans de l'1 de gener de 2022.

imatge arxiu serp pitó
Aquestes espècies causen una greu distorsió al medi natural | CEDIDA

 

Es vol evitar que danyin la fauna autòctona

Segons informa 'La Vanguardia', s'estableixen tota una sèrie de controls molt estrictes per a la tinença d'aquestes espècies classificades com a exòtiques invasores. D'aquesta manera, s'exigeix una responsabilitat als seus propietaris i se'ls obliga a esterilitzar, marcar i declarar-se responsables per no allibera'l.

L'aprovació d'aquest Reial Decret es deu al fet que durant els últims anys ha augmentat la possessió d'aquestes espècies com a animals domèstics i finalment, molts dels seus amos s'acaben cansant d'elles o no poden fer front a la despesa que suposa cuidar un d'aquests animals i opten per abandonar-los. En el cas que els propietaris no es vulguin quedar amb l'animal, l'administració els facilitarà l'entrega voluntària dels animals.

Com a conseqüència, l'animal que és introduït, a la força, a un nou medi natural causa una greu distorsió d'aquest perquè s'alimenta de la fauna autòctona en ser abandonat en mig de la naturalesa. D'altra banda, en el cas del porc vietnamita, és córrer el risc que s'aparelli amb el porc senglar i s'augmenti el problema de superpoblació d'aquesta espècie.

S'habilitarà l'entrega temporal

De forma excepcional, les administracions poden autoritzar i habilitar centres de recollida complint amb les obligacions d'esterilització i d'identificació dels diferents animals. També poden habilitar llocs de confinament, adaptats a les seves necessitats, per evitar que puguin escapar-se. Amb aquestes mesures es vol evitar que s'intensifiquin les amenaces per a la biodiversitat i els ecosistemes.


Comentaris

envia el comentari