Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa

Espanya decideix aixecar una de les restriccions principals després de Setmana Santa

Sanitat no vol arriscar-se i estaria plantejant no eliminar els tancaments de les comunitats autònomes abans d'abril

Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa
Espanya decideix aixecar una de les restriccions principals després de Setmana Santa | Europa Press

Només queda un mes per a la Setmana Santa, i són moltes ja les persones que es pregunten què passarà a Espanya amb aquesta època tan assenyalada de l'any. Malgrat que sembla que la covid està cada vegada més controlada, si hi ha quelcom clar és que en un mes la pandèmia no haurà remès prou per a donar total llibertat durant les festes.

És més, s'ha sabut que el que Sanitat estaria proposant a les comunitats és mantenir el tancament perimetral de totes elles fins després de Setmana Santa.

De fet, el Ministeri no voldria que els territoris retirin aquesta mesura almenys fins al mes d'abril, seria llavors quan les comunitats podrien començar a obrir les seves fronteres i permetre l'entrada i sortida d'elles, i això sempre que s'aconsegueixi controlar bastant la pandèmia.

Cal dir que el Govern i les comunitats, en conjunt, porten ja diversos dies treballant en un pla específic per a evitar la quarta onada en els pròxims mesos. De fet, s'estaria treballant en un document d'accions comunes per a evitar relaxacions de mesures excessives per Setmana Santa.

Així doncs, el que Sanitat estaria intentant pactar amb totes les comunitats és un pla comú pel qual totes elles romanguin tancades de manera perimetral durant tots els dies de Setmana Santa —entre l'última setmana de març i la primera d'abril—.

Això suposaria no permetre els típics viatges de Setmana Santa, almenys entre comunitats, caldrà veure després les restriccions de cada comunitat per a saber si internament es podria o no viatjar.

Cal esmentar que tampoc es tracta d'alguna cosa que ens enxampi de sorpresa, perquè després del que va succeir per Nadal —quan la majoria de comunitats van aixecar restriccions i va acabar per arribar la tercera onada— es podia preveure que en aquesta nova ocasió, Sanitat i les comunitats anaven a anar amb més cura.

De fet, això mateix ja ho va dir ahir el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, qui va assegurar sobre el Nadal: «No sé si el vam salvar o no, però crec que el poc que se salvés, hem vist al gener l'impacte que va tenir».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Simón va voler deixar clar que el que s'hagi de fer a partir d'ara amb les mesures només anirà lligat a com sigui l'evolució de la pandèmia de la covid a Espanya. Si això suposa no relaxar mesures de cara a la Setmana Santa per estar registrant males dades, no es farà.

«Soc epidemiòleg, m'interessa controlar l'epidèmia, i òbviament les meves visions són diferents de les que puguin tenir, per exemple, els empresaris. Si les condicions de transmissió no són les correctes perquè es pugui tenir una mica més d'obertura, crec que no es deu ni plantejar», va afirmar Simón.

De fet, els tècnics de Sanitat ja han deixat clar que l'objectiu no està a «salvar la Setmana Santa», sinó a controlar la pandèmia. És per això que el Ministeri s'hauria marcat un objectiu clar: baixar la incidència mitjana a Espanya als 50 casos per cada 100.000 habitants.

Seria un objectiu al qual es pretén arribar aproximadament a l'abril, és per això que la intenció, de primeres, seria no obrir els tancaments perimetrals per comunitats fins al cap de Setmana Santa, perquè podria ser totalment contraproduent.

Carolina Darias, actual ministra de Sanitat, també ha parlat sobre el tema, assegurant que ara mateix l'important és frenar la transmissió del virus i fent una crida a «la prudència, la responsabilitat i al sentit comú. Estem en el bon camí, però no ens podem confiar. Estem en ple procés de vacunació, agafant ritme i és important que surti bé».