Amfiteatrvm

La segona edició de l'espectacle 'Amfiteatrvm' ofereix enguany una desena de representacions a Tarragona

La iniciativa del Patronat Municipal de Turisme, que es complementa amb visites nocturnes, omplirà l'Amfiteatre tarragoní totes les nits del mes d'agost des d'aquest mateix divendres

L’espectacle ‘Amfiteatrvm’,  la proposta de divulgació històrica de la Tarraco romana que impulsa el Patronat Municipal de Turisme de Tarragona, tindrà enguany deu representacions a l’Amfiteatre de la ciutat. Es podrà veure els divendres i dissabtes d’agost, des d'aquest mateix divendres, i té com a destinatari principal el turisme familiar.

En la proposta hi participa un equip de 100 persones i en la seva segona edició guanya en espectacularitat. Es comptarà amb tres projectors que permetran recrear amb més fidelitat l’acció de l’arena, que com a fil argumental tindrà la història d’un home que vol ser gladiador, i s’aprofitarà per explicar com va ser el dia de la inauguració de l’amfiteatre. El Patronat Municipal de Turisme hi ha destinat un pressupost de 200.000 euros.

Entre les persones que fan possible l’espectacle hi ha membres del grup de recreació històrica Thaleia, que ha aportat la seva experiència a l’hora de crear una història de ficció però amb un alt rigor històric. Alguns dels actors de Thaleia se situaran a les grades per animar el públic i ajudar així a incrementar el realisme de la funció.

Els grans protagonistes, però, seran tres actors professionals, especialitzats en fer de dobles en pel·lícules d’acció, que recrearan  lluites de gladiadors  en directe. L’espectacle explicarà la història d’un gladiador que mor en un combat i com un amic seu vol aprendre a ser-ho per venjar-lo, en el context de la inauguració de l’amfiteatre de Tarraco.

Presentació 'Amfiteatrvm'
Imatge de la presentació de l'espectacle 'Amfiteatrvm', a l'Espai Turisme. | Mauri

 

La vessant tecnològica de l’espectacle l’ha desenvolupada l’empresa Digivision. El seu director, José Antonio Muñiz, ha destacat l’esforç que s’ha fet perquè sigui rigorós a nivell històric i científic. El pressupost destinat, de 200.000 euros, ha destacat que és «important», però que «queda molt curt per generar un gran impacte visual». Amb tot, ha posat en valor que les innovacions que es van fent any rere any per explicar la Tarragona romana a través de les noves tecnologies les reciclen per crear nous continguts.

«Els esforços que es fan són acumulatius. Cada any no podem fer continguts totalment nous, però aprofitem els de l’any passat i els recuperem per projectes futur, ja siguin museístics o de difusió», ha comentat. «Normalment no es té aquesta picardia», ha reconegut.

  

La primera edició, tot un èxit

La consellera de Turisme de Tarragona, Laura Castel, ha destacat que la ciutat ofereix una «oferta turística de qualitat» que posa en valor el patrimoni i la seva història. «Volem ser capdavanters en la recreació de la història», ha remarcat, i en aquest aspecte l’ús de les noves tecnologies hi té un paper important, també en el fet de contribuir a la creació d’una indústria vinculada. Castel ha exposat que en l’edició de l’any passat d’‘Amfiteatrvm’ es va assolir una ocupació del 90% en les nou sessions que es van fer, amb  6.446 espectadors.

A banda de l'espectacle 'Amfiteatrvm', de diumenge a dijous d’agost es fan visites nocturnes a l’Amfiteatre, que inclouen una projecció de 30 minuts. En els 19 dies que es va fer  l’estiu passat hi van passar 2.818 persones. Unes xifres que han estat ben valorades des de la conselleria de Cultura i s’espera que aquest any encara es puguin incrementar.