Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'un asteroide entrant a l'atmosfera terrestre

Tu també l'has vist? Una espectacular bola de foc il·lumina el cel de Catalunya i les xarxes bullen

Molta gent ha vist com es feia de dia per uns segons per un bòlid que ha caigut poc després de la mitjanit entre dimarts i dimecres

Imatge d'un asteroide entrant a l'atmosfera terrestre
L'asteroide s'ha vist des de molts punts de Catalunya poc després de la mitjanit | Arxiu

Gran sorpresa per a molta gent aquesta passada matinada per l’albirament d’una gran bola de foc  creuant el cel de Catalunya. Els fets han tingut lloc poc després de la mitjanit entre el dimarts i dimecres, dies 29 i 30 de setembre respectivament, quan, de cop, un bòlid, possiblement un fragment d'un asteroide,  ha entrat a l’atmosfera de la Terra i ha creuat el cel a gran velocitat emetent una potent llum. Molta gent l’ha pogut veure des de casa seva i, de seguida, les xarxes s’han omplert de comentaris d’usuaris que asseguraven que s’havia fet de dia per uns moments.

De fet, la bola de foc s’ha vist des de moltes comarques catalanes, sobretot des de les de Girona i Barcelona, que és des d’on han sorgit més comentaris a les xarxes socials. Municipis com Barcelona ciutat, Corbera de Llobregat, Terrassa, Llagostera o Salt, entre d’altres, han pogut presenciar aquest espectacular fenomen, tal com es veu en els comentaris de diversos usuaris al ‘Twitter’:

Malauradament, no hi ha imatges de la bola de foc, ja que cap càmera l’ha pogut captar. El més probable és que la roca no hagi tocat terra i s’hagi desintegrat al cel, per tant, es tracta d’un bòlid, o fragment d'asteroide. Només es considera meteorit quan una roca espacial entra a l’atmosfera terrestre i arriba fins a la superfície.

D'on prové la bola de foc? 

En la majoria de casos en què es veu una gran bola de foc creuant el cel, aquest tipus de roques espacials provenen d’un asteroide del qual es desprenen i, casualment, aquest dimarts va passar molt a prop de nosaltres (a menys de tres milions de quilòmetres de distància de la Terra) el 2020 PM7, un objecte rocós de la mida de l’Estàtua de la Llibertat de Nova York, als Estats Units.

Qui sap si el que ha il·luminat el cel nocturn de Catalunya aquesta matinada provenia d’aquest asteroide, però el cert és que segurament mai sabrem d’on provenia. Esperem que hàgiu sigut dels afortunats que l’heu pogut veure.