Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Espectaculars imatges dels ‘Sentinelles’ de gel de l’Àrtic

Aquest fenomen es pot veure cada hivern a la Lapònia finlandesa i es dona quan la mescla de neu, vent i baixes temperatures creen unes figures gelades que semblen persones

La Imatge Astronòmica del Dia de la NASA al 12 abril 2015
La Imatge Astronòmica del Dia de la NASA al 12 abril 2015 | Niccolò BONFADINI

 

El fred hivernal sovint pot ser molt desagradable, sobretot per a aquelles regions del món on les temperatures són extremadament baixes durant tota l’estació. Però, com sempre, la natura pot arribar a oferir detalls impressionants en situacions meteorològiques extremes. Aquest és el cas de la part finlandesa de Lapònia, on l’ambient gèlid crea sovint unes espectaculars figures de gel que semblen persones. 

Es coneixen com a ‘Sentinelles de l’Àrtic’, o ‘Vigilants de l’Àrtic’, i es formen a partir de la combinació de vent, nevades i temperatures molt baixes, clarament sota zero. Quan això es produeix, els arbres d’aquesta zona del nord d’Europa es congelen i presenten una impressionant imatge de cristalls de gel en forma de figures blanques, sovint semblant als humans.

Una estampa hivernal que pocs tenen la sort de poder veure. De fet, es consideren una joia del cercle àrtic en un paisatge blanc, fred i molt silenciós. Qui s’ha convertit en un admirador incondicional del fenomen és el jove fotògraf italià Niccolò Bonfadini, que l’any 2012 va exposar les primers imatges d’aquests soldats de gel i van donar la volta al món. De fet, les seves fotografies han estat escollides en més d’una ocasió com la imatge astronòmica del dia per la NASA.

Lapònia, una zona que pateix el cru hivern nòrdic

Lapònia és una regió que està situada a la zona més septentrional d’Europa. Ubicada al nord del Cercle Polar Àrtic, la zona es troba entre Noruega, Suècia, Finlàndia i Rússia, i durant l’hivern no té pràcticament hores de llum, ja que la nit dura pràcticament tot el dia amb un clima gèlid. Amb un clima continental, té moltes variacions de temperatures segons l’estació, amb hiverns clarament sota zero. La seva proximitat a l’Oceà Àrtic garanteix nevades abundants.

La seva geografia està caracteritzada per grans planes i algunes muntanyes poc elevades però repletes de molts boscos d’avets. Quan les nevades arriben i es mesclen amb el vent, els arbres queden coberts de neu amb formes impressionants que fan recordar a persones. De fet, els turistes també anomenen aquestes figures ‘caminants blancs’.

Fins als -40º a ple hivern

Segons explica el mateix fotògraf italià, en aquesta època de l’any la temperatura pot oscil·lar entre els -40º i els -15º a tota aquesta zona, famosa perquè s’hi troba el Pare Noel. Les imatges les va prendre un dia gèlid just abans que sortís tímidament el sol per l’horitzó durant una estona. La mescla del cel acolorit, el reflex del Sol i el blanc de la neu donen una estampa espectacular.

Això no només passa en aquesta zona. Altres punts del planeta viuen situacions semblants a l’hivern. És el cas de Romania, on després d’una setmana de nevades abundants i molt fred, s’ha donat una situació molt semblant, com es pot veure en les imatges següents: