El 18 de juliol de 1936, un grup de militars rebels entre els quals hi havia el general Franco, es van alçar contra el govern democràticament constituit de la República espanyola. Aquests fets van propiciar que la internacional Comunista, a París i Moscou, es replantagés com podia ajudar la República. I es va decidir enviar voluntaris d’arreu del món a Espanya perquè s’incorporessin a l’exèrcit republicà. El dia 25 d’octubre de 1938 –avui fa 80 anys–, els brigadistes integrants d'aquell exèrcit, es van acomiadar a l’indret aleshores conegut com ‘Villa Engracia’ -l’actual alberg Jaume I.
2.000 brigadistes a l'actua alberg Jaume I
Coincidint amb aquesta èfemeride, el Departament de Justícia ha commemorat la retirada de les Brigades Internacionals de la Guerra Civil, en un acte al pati de l’Alberg Jaume I de l’Espluga de Francolí; el mateix lloc on el 25 d’octubre de 1938, ara fa exactament 80 anys, es va fer un homenatge a uns 2.000 brigadistes, en representació de tots els brigadistes, que havien de tornar als seus països. Diverses poblacions del sud de Catalunya van organitzar festes per acomiadar-los, però l’acte central es va fer a l’antic balneari habilitat com a hospital militar, que actualment és l’alberg Jaume I. Van ser acomiadats per Juan Negrín –president del govern de la segona República espanyola–, i pels principals caps de l’exèrcit de l’Ebre.
Molta emotivitat i records
L’acte d'avui ha reunit més d’un centenar de familiars dels brigadistes i representants de diverses associacions vinguts de països com Itàlia, França, Gran Bretanya i Estats Units. Molta emotivitat, records i anècdotes han envoltat la jornada. La consellera de Justícia ha descoert un plafó en record d’aquells fets.
Fotografies icòniques de la Guerra Civil
Diversos fotògrafs i corresponsals internacionals van immortalitzar aquell dia del 1938 a l'Alberg Jaume I amb algunes de les fotografies més icòniques de la Guerra Civil. Al final de l’acte, les infermeres de l’hospital militar van ballar amb els brigadistes.