focs artificials a les pistes d'esquí d'Espot

L’esquí i les activitats a la neu es fusionen amb el turisme familiar a Espot

Aquesta temporada d’hivern els visitants poden gaudir dels estels des d'una màquina de neu amb la nova experiència Starlight d'Espot

No es fàcil conciliar la vida familiar amb els gustos de tots, per això quan et trobes amb una proposta de lleure i turisme familiar  que combina amb els interessos de tota la família s’ha de compartir.

Quan ens endinsem al Pallars Sobirà ens trobem amb el municipi d’Espot, un bonic poble rural típic pirinenc de la Valls d’Àneu. L'increïble marc natural que l'envolta és un dels principal trets característics, ja que és porta d'entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. També ofereix una interessant proposta cultural, gastronòmica, hotelera i de comerç.

A tan sols 2 quilòmetres de l poble ens trobem l'estació d'Espot Esquí, una pista que convida a tothom a gaudir de la natura amb les activitats de neu, el senderisme, els esports d’aventura, les rutes de BTT i cicloturisme, de la pesca, de l’observació astronòmica, dels centres d’interpretació i del seu patrimoni cultural.

persona fent raquetes de neu al Parc Nacional
Espot és la porta d'entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. | Cedida

Aquesta temporada d’hivern els visitants poden gaudir de les dues propostes que ofereix ‘Vine a Espot’, que consisteix en 2 programes d'estada de cap de setmana amb 7 allotjaments col·laboradors que garanteixen confort, una ubicació excel·lent i tracte exquisit, i amb 2 activitats destacades per a tots els públics.

  • El pack “Esquí i excursió amb raquetes de neu (mig dia) al Parc Nacional”, que inclou 2 nits a l'allotjament escollit a Espot en règim d'allotjament i esmorzar o mitja pensió, 1 dia + 1/2 dia de forfet d'esquí a l'estació d'Espot i excursió de mig dia amb raquetes de neu al Parc Nacional d'Aigüestortes amb material tècnic, guia i viatge d'anada i tornada en 4x4.
  • El pack “Esquí i excursió amb raquetes de neu (un dia) al Parc Nacional”, que inclou 2 nits en l'allotjament escollit a Espot en règim d'allotjament i esmorzar o mitja pensió, 1 forfet d'esquí vàlid per a un dia a Espot i excursió de dia sencer amb raquetes de neu al Parc Nacional d'Aigüestortes amb material tècnic, guia i viatge d'anada i tornada en 4x4.

L’activitat Starlight per veure les estrelles des d’una màquina de neu, és la novetat d’Espot

El  Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un dels espais naturals protegits més ben conservats del sud d’Europa. Aquí encara hi ha poblets dispersos i amagats entre muntanyes, com és el cas dels 10 municipis de l’àmbit del Parc, on gaudir de l’experiència d’un cel ben negre, on les estrelles són infinites.

Aquestes regions mereixen ser conservades i poden obtenir el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight (UNESCO), a mesura que els habitants d’aquestes contrades decideixen emprendre accions per conservar la foscor del firmament i no afegir més contaminació lumínica. Al mes d’octubre de 2018 el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va obtenir aquesta certificació. Per això juntament amb el parc s’ha col·locat una taula d’observació d’estels a la cota 2000 de l’estació d’Espot, perquè tothom pugui gaudir de manera individual o amb les activitats que hi ha preparades. 

Aquesta temporada d’hivern 2019-2020, neix una experiència única per gaudir del cel Starlight a Espot, un dels cels nocturns de muntanya més espectaculars dels Pirineus  per a l’astronomia. El recorregut en màquina trepitjaneu permetrà gaudir dels paisatges de l’estació d’Espot, còmodament, en família o en grup pujats en una de les cabines, fent que aquesta experiència guanyi en valor afegit, al contemplar les vistes de l’entorn nevat dels cims. Una bona oportunitat per a conèixer de prop aquestes robustes màquines, que faciliten el treball de la neu en una estació d’esquí i muntanya.

maquina de neu a l'estació d'esquí d'Espot
El recorregut en màquina trepitjaneu permetrà gaudir dels paisatges de l’estació d’Espot | Cedida

En arribar els participants es prepararan per a l’observació astronòmica amb telescopi de la mà dels amics d’Obaga activitats. Es farà una introducció a l’interior i, tot seguit, es podrà observar el cel nocturn. Primer es realitzarà la identificació de les constel·lacions, a ull nu, amb l’ajuda d’un làser astronòmic i de la mitologia que amaguen les estrelles. La segona part consistirà en l’observació d’objectes del Sistema Solar i del cel profund, amb l’ajuda d’un telescopi catadiòptric. En el cas que hi hagi núvols, l’activitat es desenvoluparà igualment: es farà una sessió interior amb l’ajuda d’unes imatges astronòmiques i d’altres recursos d’Obaga.

La jornada s’acabarà amb un sopar d’alçada i menú de muntanya KM.0, per entrar en calor un bon plat d’escudella, seguit de carn a la brasa amb amanida, postres i cafè. L'activitat finalitzarà amb una foto de grup i la baixada amb retrac fins al punt de partida.

imatge amb vistes d'Espot nevada
L’estació d'Espot disposa del segell d’Equipament de Turisme Familiar que atorga l’Agència Catalana de Turisme. | Cedida

Un destí amb el segell de Turisme Familiar

Des de fa anys, Espot treballa de valent per oferir una àmplia oferta dirigida a les famílies amb nens i nenes. De fet, l’estació disposa del segell d’Equipament de Turisme Familiar que atorga l’Agència Catalana de Turisme. Això vol dir que disposa d’instal·lacions certificades adequades i adaptades als requeriments establerts per l’ACT, que dona resposta al turisme d’aquest sector.

Però el compromís vers les famílies no s’acaba aquí, ja que les estacions ubicades al Pallars Sobirà, a més, són Destinacions de Turisme Familiar. Per una banda, Espot - Valls d’Àneu, que es troba en un entorn natural privilegiat, on destaquen el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu. A més, ofereix una àmplia varietat d’activitats per a nens i nenes; i, per l’altra, la destinació Pallars - Noguera Pallaresa: escenari dels esports d’aventura per a les famílies. Aglutina recursos naturals com el riu Noguera Pallaresa, el Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i l’estació d’esquí i muntanya de Port Ainé.