Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Un nou factor de risc multiplica per 3 les probabilitats de perdre la vida per Covid

Una investigació situa l'esquizofrènia com el segon factor de risc amb una mortalitat més gran, per darrere de l'edat
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Una investigació situa l'esquizofrènia com el segon factor de risc amb una mortalitat més gran, per darrere de l'edat | iStockPhoto (Teka77)

La pandèmia de coronavirus avança en el món amb la mirada posada en les noves variants i la campanya de vacunació. Mentre les autoritats sanitàries treballen per doblegar l'onada de contagis, els investigadors continuen descobrint novetats sobre la Covid-19, com el factor de risc que multiplica per tres les probabilitats de morir.

Un estudi publicat en la revista científica JAMA Psychiatry assegura que les persones que sofreixen esquizofrènia tenen tres vegades més probabilitats de morir de coronavirus, respecte a les persones que no pateixen aquest tipus de trastorn.

Els autors de l'estudi revelen que el fet que persones amb esquizofrènia tinguin més probabilitats de morir «no pot explicar-se per altres factors que sovint acompanyen als trastorns greus de salut mental» com les afeccions cardíaques, la diabetis o el tabaquisme.

La recerca ha estat dirigida per la Facultat de Medicina Grossman de la Universitat de Nova York. Els resultats conclouen que l'esquizofrènia porta a 2,7 vegades més probabilitats de morir en cas de contreure coronavirus. Això la situa només per darrere del factor de risc de l'edat: les persones majors de 75 anys tenen 35,7 vegades més possibilitats de morir per coronavirus.

Per darrere de l'esquizofrènia quedarien factors de risc com el sexe (masculí), les malalties i la raça. En aquest sentit, diversos treballs científics han demostrat que l'ètnia o el grup sanguini augmenten les possibilitats de patir complicacions per Covid-19, sent els asiàtics i africans els més propensos.

La doctora Katlyn Nemani, autora de l'estudi sobre l'esquizofrènia com a factor de risc, diu que «les persones amb aquest trastorn són extremadament vulnerables a l'efecte de la Covid-19». La nova troballa facilitarà a les autoritats sanitàries prioritzar millor la distribució de les vacunes i millorar l'atenció mèdica per a aquest grup de risc.

L'esquizofrènia és un trastorn neurològic greu crònic, que afecta la forma com una persona pensa, sent i es comporta. Les persones amb esquizofrènia poden tenir deliris, al·lucinacions, alteracions del llenguatge i el comportament i una capacitat cognitiva desorganitzada. Segons l'Organització Mundial de la Salut, aquest trastorn afecta 21 milions de persones en el món.

Es descarten altres trastorns

La recerca també conclou que altres trastorns de salut mental, com a problemes de l'estat d'ànim o l'ansietat, no suposen major risc enfront de la Covid-19. Des de l'inici de la pandèmia s'investiga sobre els factors de risc d'altres malalties que podrien fer a la gent més propensa a complicacions. Detectar aquests factors de risc és crucial per a una millor prevenció enfront d'una malaltia pandèmica.

En aquest cas s'ha tingut en compte la relació dels trastorns psiquiàtrics amb un major risc de morir per coronavirus. Els resultats conclouen que existeix una relació entre esquizofrènia i major risc de defunció, però encara no es coneix la causa d'aquest vincle. Els experts admeten que «s'esperava un major risc de mortalitat entre esquizofrènics, però no en una quantitat tan alta».

Comprendre millor l'esquizofrènia

Els científics continuen investigant per a esclarir la causa d'aquesta relació, i sospiten que pot haver-hi alguna cosa en la biologia de l'esquizofrènia que ho expliqui. En concret, podria haver-hi una alteració del sistema immunitari relacionada amb la genètica. Això és clau per a saber per què aquestes persones són més vulnerables davant la malaltia, i ajudar en el seu tractament.

L'autor principal de l'estudi, Donald Goff, assegura que «ara tenim una millor comprensió de la malaltia, podem examinar més profundament quins problemes del sistema immunitari podrien contribuir a les altes taxes de mortalitat observades en aquests pacients». De fet, l'estudi obre una oportunitat per a avançar en els estudis sobre els efectes de l'esquizofrènia el cos.