Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mariona Quadrada pelant una taronja en un escenari

Essències, el llibre de Mariona Quadrada que va més enllà de les receptes de cuina

Una vintena de plats tradicionals serveixen de punt de partida per a un llibre de relats

Mariona Quadrada fa un pas més i presenta un llibre que va més enllà de les receptes de cuina. Il·lustrat per Adela Blasi, l'Editorial Sidillà ha publicat Essències, cuina i sensacions. Amb la cuina com a eix central, el llibre és un conjunt de relats a partir dels records i els sentiments que evoquen alguns plats.

Suposa una nova manera, per a la cuinera de Reus, de reivindicar la cuina tradicional mediterrània, catalana i reusenca. Suposa la darrera prova de la col·laboració entre Quadrada i Blasi, que es remunta als anys 80. Tot plegat, amb el fet de seure a taula com a protagonista en lloc de les receptes dels plats que l'omplen.

La inspiració per al llibre arranca d'un episodi d'A la recerca del temps perdut de Marcel Proust. En un dels passatges més coneguts, el protagonista es menja una magdalena sucada en te que li evoca un seguit de records. El llibre de Quadrada i Blasi, Essències, cuina i sensacions, s'ha construït amb la mateixa dinàmica.

A través de plats tradicionals es recorda, es reflexiona i es construeixen els relats. Un viatge a través dels fogons i de les estacions i les temporades. Les il·lustracions també fan un exercici similar, inspirant-se en els textos, però sense reproduir literalment el que expliquen les paraules.

Enmig de tot plegat, però, també hi ha les receptes de la vintena de plats que protagonitzen el llibre. Fulles de llimoner arrebossades, bolets o la sarsuela de Festa Major són el fil conductor d'aquesta publicació. Des d'aquest mes de desembre ja es pot trobar a les llibreries.

No és l'única novetat d'enguany de Mariona Quadrada. A principis d'any es va estrenar El poema inacabat, una representació teatral produïda per Anton Veciana a partir de l'obra de Gabriel Ferrater. L'adaptació de Pau Ferran va portar sobre l'escenari el mateix director, Quadrada i Bàrbara Roig.

Com també fa el llibre Essències, cuina i sensacions, El poema inacabat agafa el fet de cuinar i compartir el menjar com a punt de partida. En el cas de la representació teatral, emmarcat en el poeta, però també com a origen de decisions i relacions personals.