Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Persona usant un telèfon mòbil amb un símbol dadvertència i la imatge dun hacker en un ordinador portàtil.

Si reps aquest correu electrònic, compte perquè és una estafa: busquen intimidar-te

Els estafadors utilitzen informació personal i fotos de les llars per intimidar i confondre les víctimes

Durant les últimes setmanes, la policia ha rebut nombrosos avisos de correus electrònics sospitosos. Uns missatges que no només inclouen informació personal, sinó que també mostren fotos de casa.

Aquesta nova modalitat d'estafa té com a objectiu generar por a les víctimes, fent-los creure que els estafadors tenen accés a les vides privades. Encara que el correu inicial no sol·licita diners, és probable que un segon missatge intenti estafar els usuaris.

Una persona sostenint una clau i un model de casa amb una dona amb expressió de preocupació.
Envien fotos de casa teva | 89Stocker, Getty Images

Com funciona aquesta nova estafa?

Els correus electrònics es caracteritzen per semblar legítims i per contenir informació que fa que la víctima senti que realment està sent vigilada. Els delinqüents que hi ha darrere aquesta estafa utilitzen fotos de les cases de les persones. I les obtenen fàcilment de serveis de mapes en línia o de xarxes socials, per donar a la víctima una sensació d'autenticitat al missatge.

La intenció és espantar les persones i fer-los creure que la seguretat està en risc. Un fet que augmenta les possibilitats que caiguin a l'estafa. Tot i que el primer missatge no sol·licita pagaments ni proporciona instruccions específiques, només és la primera etapa de l'estafa.

Mans sostenint un telèfon mòbil amb una imatge superposada d'una persona encaputxada davant d'un ordinador i un símbol d'exclamació.
La intenció dels lladres de dades és espantar les persones | Pexels de bongkarn thanyakij, Syda Productions, form and form, catalunyadiari.com

La policia adverteix que qualsevol resposta a aquests correus podria obrir la porta a intents d'estafa futurs. Sigui demanant diners directament o accedint als dispositius personals de les víctimes.

Un dels riscos més greus és que en interactuar amb aquests missatges, els estafadors poden obtenir accés a l'ordinador o els comptes bancaris dels usuaris. En fer clic en enllaços o descarregar fitxers adjunts, els usuaris podrien estar permetent que els ciberdelinqüents instal·lin malware o robin dades confidencials.

La recomanació de la policia és clara: aquests correus han de ser eliminats immediatament sense obrir-los ni interactuar-hi. Fins i tot si semblen legítims o inclouen dades veritables, com fotos de la casa, cal tenir precaució.

Persona treballant en un ordinador portàtil amb una advertència de seguretat cibernètica representada per un hacker en un cercle vermell.
No has de fer clic a cap enllaç | Pexels de Burst, Pixelshot, catalunyadiari.com

Què fer si es rep un correu d'aquest tipus?

La policia suggereix que si reps un correu electrònic amb aquestes característiques, el millor és no respondre ni fer clic a cap enllaç. Mantenir la calma i actuar ràpidament eliminant el missatge és fonamental per evitar caure a l'estafa.

A més, recomanen revisar les configuracions de privadesa de les xarxes socials i altres plataformes. On els estafadors podrien estar obtenint informació personal o imatges de l'habitatge.

En aquesta mena d'estafes, els delinqüents juguen amb la por i la confusió de les víctimes. És essencial mantenir l'alerta i no deixar-se emportar per l'aparent veracitat dels correus.